fbpx Лидл България използва изцяло зелена енергия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Лидл България използва изцяло зелена енергия

Лидл България премина изцяло към закупуване на 100% зелена енергия. Това съобщи изпълнителния директор на компанията Милена Драгийска по време на конференция, посветена на ESG темите. Лидл България получи още през март гаранции за произход за потреблението си на енергия във всички магазини, логистични центрове и собствени административни сгради. Гаранциите са потвърдени от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Решителната крачка е част от амбициозните мерки за постигане на въглеродна неутралност, заложени в климатичната стратегия на компанията. ​ Стратегията за опазване на климата е част от цялостна мащабна стратегия за устойчиво развитие на бизнеса, която Lidl стартира през 2021 г.

Опазването на климата и околната среда е дългогодишен ангажимент за Лидл България, към който се обвързваме още по-амбициозно с въвеждането на цялостна климатична стратегия. През миналата година, въз основа на международната научна методология на инициативата Science Based Targets (SBTi) към която се присъедини групата на Schwarz, си поставихме за ключова цел да намалим въглеродните емисии от оперативните ни дейности в страната с 95% до 2030 година, в сравнение с 2019 г. Преминаването към закупуване на 100% зелена енергия е една от категоричните мерки, които предприемаме днес, за да постигнем целта си, но е само част от цялостната ни стратегия и визия за едно по-добро утре. Наред с всички мерки, които прилагаме в посока енергийна ефективност и съхранение на ресурсите, планираме до март 2023 да изградим фотоволтаични системи на покривите на 14 собствени нови и реновирани магазина, както и на двата ни логистични центъра в Равно поле и Кабиле“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Компанията дава възможност и на клиентите си да правят по-устойчив избор като предложи първа сред големите ритейл вериги у нас климатично неутралните хранителни продукти от собствената си марка Vemondo, както и климатично неутрални стоки за бита, направени от 100% рециклирана пластмаса. Заедно с мерките за избягване и намаляване на емисиите при производството и транспорта на тези продукти, Lidl компенсира всички останали емисии на CO2, като подкрепя международно признати и сертифицирани проекти за защита на климата (Златен стандарт).

Плановете на ритейлъра са не само да допринася към опазване на климата на оперативно ниво, но и да предприеме действия в посока намаляване на въглеродните емисии във веригата си на доставки. Компанията си постави за цел до 2026 г. да стимулира тези доставчици, отговорни за ​ 75% от въглеродните емисии във веригата на доставки на международно ниво, да определят ​ свои собствени климатични цели в съответствие със Science Based Targets и да допринесат за общите цели на компанията.