fbpx Създадоха безплатен онлайн дневник на пациента | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Създадоха безплатен онлайн дневник на пациента

Създадоха безплатен онлайн дневник на пациента

Стартира единствен по рода си онлайн безплатен дневник на пациента пускат у нас. Всеки може да води в телефона си и да споделя с лекуващия лекар бележки за своето и на семейството здраве - за остри и хронични заболявания, прием на лекарства, бременност, женско здраве, детско хранене и др. Астма, атопичен дерматит, вируси, грип, бронхит, алергии и диабет са част от болестите, които пациентите и техните лекари най-често ще следят онлайн.  Дневникът е част от платформата Consento и е напълно безплатен.

„Понякога от пациентите се иска да записват промените в състоянието си при предписан курс на лечение на лист хартия и да го представят на следващия преглед. Но хората забравят да направят това. Друг път лекарят иска да бъде осведомяван текущо по телефон за здравословното състояние на пациента, но пациентът се опитва да се свърже извън работно време или по време на преглед. Всичко това затруднява комуникацията между двете страни“, коментират създателите на приложението. „С помощта на онлайн дневника пациентът свиква да следи състоянието си по-редовно, по-сериозно и по-отговорно. От друга страна, лекарят може да се запознае с хода на предписаното лечение и промените в здравето на пациента – преди прегледа“, допълват от там.

В дневника пациентът може да описва и здравето на членове на своето семейство, например на детето: Тази сутрин обривът е повече, има и лека температура. Наблюдаващият лекар вижда всичко в подробности, при необходимост се свързва с пациента през приложението или дори записва час за преглед в графика си.  
Дневника на пациента вече ползват акушер-гинеколози за проследяване на бременност и детски пулмолози – за хронични заболявания при децата. Очаква се към него да прибегнат също психолози, консултанти по хранене, кърмене и диететика и др.  

В България се наблюдава все по-голямо търсене на решения, които осигуряват достъп на лекари, пациенти и техните семейства до актуална информация в реално време. Чрез различни информационни системи хората си запазват онлайн час, следят графиците на лекарите, знаят кога трябва да проведат следващия си преглед, правят телефонни, видео или писмени консултации. Въпреки това обаче България заема 31-во от общо 35 места в е-здравеопазването според Eurohealth Customer Index. Само за 1 година Сърбия се е изкачила до 18 място в международната класация, а Македония – от 27-мо до 16-то, защото въвеждат масово важни е-услуги в здравеопазването.  

Facebook коментари