fbpx Безплатни бързи антигенни тестове при определени симптоми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Безплатни бързи антигенни тестове при определени симптоми

„Пунктове за триаж и за изследване с антигенен тест вече са открили големи столични държавни болници като „Пирогов“, „Александровска“, „Св. Екатерина“ и „Св. Анна“. В момента тече организация за разкриване на пунктове и пред други държавни лечебни заведения в страната. На тези места граждани със симптоми на COVID-19 могат да бъдат консултирани и да им бъде извършено изследване с антигенен тест“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в УМБАЛ „Св. Анна“.

Антигенните тестове се закупуват от лечебните заведения и са безплатни за гражданите, като в най-кратки срокове Министерството на здравеопазването ще приключи и процедурите за закупуване на тестове и ще ги предоставя на болниците, разкрили съответните пунктове.

София разполага с около 12 хил. легла за активно лечение, като 3000 от тях вече са преструктурирани за лечение на пациенти с COVID-19. В момента не може да се говори за недостиг на болнични легла. Това стана ясно от думите на здравния министър. Той обясни още, че само в рамките на вчерашния ден в столичния център за спешна медицинска помощ са постъпили над 530 сигнала, което е предизвикало известно затруднение с обслужването на адресите. От днес броят на линейките вече е увеличен, като на разположение са и санитарните автомобили, предоставени на ЦСМП в началото на тази седмица по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ.

В отговор на журналистически въпрос проф. Ангелов коментира, че проблемът с недостига на медицински персонал е сериозен, особено по отношение професионалистите по здравни грижи, и затова се търсят допълнителни финансови механизми, чрез които да бъдат увеличени възнагражденията им.