fbpx Създават общ Инвестиционен фонд между България и Катар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Създават общ Инвестиционен фонд между България и Катар

Създават общ Инвестиционен фонд между България и Катар

Общ Инвестиционен фонд между България и Катар ще стимулира и подпомага развитието на малки и средни компании в България. За това се договориха министър Драгомир Стойнев и премиерът на Държавата Катар и министър на вътрешните работи Н.Пр. шейх Абдулах бин Насер бин Кхалифа Ал Тани. Двамата се обединиха около проекта, в който ще участват Българската банка за развитие и катарската държавна инвестиционна корпорация „Катар Холдинг”.

Премиерът на Държавата Катар увери, че катарската страна ще се запознае подробно с всички взаимоизгодни за двете държави проекти и ще съдейства за тяхната реализация. По време на срещата бе обсъдено и изграждането на регионален приемен терминал за втечнен природен газ на северното гръцко крайбрежие на Егейско море. По думите на министър Стойнев диверсификацията на доставките на природен газ е изключително важна за България и страната ни би приветствала участие на Катар в изграждането на LNG терминали на Егейско море (Кавала и Александрополис). Чрез тях катарският газ ще може да бъде доставян в България и съседните държави, допълни още той.

Драгомир Стойнев обяви пред катарската страна и предстоящото откриване на Служба по търговско-икономическите въпроси към Посолството на Република България в Доха, която да съдейства за успешното реализиране на всички наши общи икономически и инвестиционни проекти.

Също така страната ни може да предложи за катарския пазар различни стоки - агнешко, овче и пилешко месо, зърнени храни, минерална вода, закваски за млечни изделия, строителни материали за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 г., медикаменти, електрическа и електронна апаратура и др. Разгледани бяха възможностите за сътрудничество със страната от Близкия изток в областта на търговията и инвестициите, енергетиката, земеделието, строителството, туризма, малките и средните предприятия и информационните технологии и съобщенията.
Министър Драгомир Стойнев се срещна още и с д-р Мухаммад ал Сада, министър на енергетиката и индустрията на Катар, и с домакина на сесията от катарска страна шейх Ахмад бин Джасим ал Тани, министър на икономиката и търговията на Катар. Обсъдена бе реализацията на съвместния проект за скоростен път „Русе – Свиленград“. Очаква се в близко бъдеще да бъде подписан Меморандум за създаване на съвместна инвестиционна компания в областта на животновъдството, с който ще стартира износът на агнешко месо от България за Катар.

Facebook коментари