fbpx Телерик Академия отпразнува 10 години от създаването си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Телерик Академия отпразнува 10 години от създаването си

Телерик Академия отпразнува 10 години от създаването си

Телерик Академия отбеляза 10 години от създаването си със специално събитие в Деня на народните будители. Възпитаници, бизнес партньори и съмишленици на Телерик Академия присъстваха на честването по случай 10-годишнината в новата ѝ сграда в Campus X, в София. Събитието откриха Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия и основателите на Академията – Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев.

„За десет години Телерик Академия измина дълъг път - от подготовката на талант за нуждите на една компания в малка учебна зала, до партньор на цялата ИТ индустрия с екип от над 40 души и самостоятелна сграда. Метриките за успеха са много, но гледайки назад, за нас най-важни са две - 100% от завършилите програмите ни за ИТ кариерен старт започват работа и 97% остават в България. Техният успех и този на индустрията ни движат постоянно напред“, сподели на събитието Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия.

„Както в началото на Telerik не предполагахме колко голяма и успешна може да стане компанията, така и развитието на Телерик Академия надмина и най-смелите ни очаквания. Но вече знаем, че не трябва да ограничаваме амбициите си. Постигнатото до тук е изключително, а плановете на екипа занапред са още по-смели“, коментира Светозар Георгиев, съосновател на Телерик Академия и Campus X.

Телерик Академия е първата голяма частна инициатива за подготовка на ИТ специалисти в България и пионер в предоставянето на технологични обучения за всички възрасти. От създаването ѝ през 2009 г. до днес над 58,000 души са използвали учебните ѝ ресурси, а над 115,000 са част от нейната общност.

През 2009 г. Телерик Академия изгражда основите на частното обучение за летящ ИТ кариерен старт, задавайки посоката и проправяйки пътя за съществуващите днес ИТ образователни инициативи. Като независима организация от 2017 г. насам, тя захранва цялата индустрия с талант с помощта на 6-месечната практическа програма Telerik Academy Alpha. Над 1,000 нейни възпитаници се очаква да се влеят в пазара на труда в периода 2019-2020 г.

Училищна Телерик Академия подготвя ученици от всички възрасти за професиите на бъдещето с безплатни обучения в областта на програмирането и дигиталните технологии. Досега през програмите ѝ са преминали над 10,000 деца и младежи от цялата страна. През настоящата и следващите 4 години организацията ще обучи още 14,000 ученици в над 700 школи в България.