fbpx Телерик Академия отпразнува 10 години от създаването си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Телерик Академия отпразнува 10 години от създаването си

Телерик Академия отбеляза 10 години от създаването си със специално събитие в Деня на народните будители. Възпитаници, бизнес партньори и съмишленици на Телерик Академия присъстваха на честването по случай 10-годишнината в новата ѝ сграда в Campus X, в София. Събитието откриха Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия и основателите на Академията – Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев.

„За десет години Телерик Академия измина дълъг път - от подготовката на талант за нуждите на една компания в малка учебна зала, до партньор на цялата ИТ индустрия с екип от над 40 души и самостоятелна сграда. Метриките за успеха са много, но гледайки назад, за нас най-важни са две - 100% от завършилите програмите ни за ИТ кариерен старт започват работа и 97% остават в България. Техният успех и този на индустрията ни движат постоянно напред“, сподели на събитието Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия.

„Както в началото на Telerik не предполагахме колко голяма и успешна може да стане компанията, така и развитието на Телерик Академия надмина и най-смелите ни очаквания. Но вече знаем, че не трябва да ограничаваме амбициите си. Постигнатото до тук е изключително, а плановете на екипа занапред са още по-смели“, коментира Светозар Георгиев, съосновател на Телерик Академия и Campus X.

Телерик Академия е първата голяма частна инициатива за подготовка на ИТ специалисти в България и пионер в предоставянето на технологични обучения за всички възрасти. От създаването ѝ през 2009 г. до днес над 58,000 души са използвали учебните ѝ ресурси, а над 115,000 са част от нейната общност.

През 2009 г. Телерик Академия изгражда основите на частното обучение за летящ ИТ кариерен старт, задавайки посоката и проправяйки пътя за съществуващите днес ИТ образователни инициативи. Като независима организация от 2017 г. насам, тя захранва цялата индустрия с талант с помощта на 6-месечната практическа програма Telerik Academy Alpha. Над 1,000 нейни възпитаници се очаква да се влеят в пазара на труда в периода 2019-2020 г.

Училищна Телерик Академия подготвя ученици от всички възрасти за професиите на бъдещето с безплатни обучения в областта на програмирането и дигиталните технологии. Досега през програмите ѝ са преминали над 10,000 деца и младежи от цялата страна. През настоящата и следващите 4 години организацията ще обучи още 14,000 ученици в над 700 школи в България.