fbpx Търговските центрове нарастват с 19% тази година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търговските центрове нарастват с 19% тази година

Търговските центрове нарастват с 19% тази година

България е един от най-динамичните пазари на търговски центрове в Европа. Очаква се общата им отдаваема площ да се увеличи с 19% през 2014 г. от 735 хил. кв.м в края на миналата година. Това се посочва в проучване за строителството на молове на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield.

Регионът на Централна и Източна Европа е доминирал отново новото строителство миналата година с почти 70% (2,4 млн. кв.м) от всички площи, добавени към пазара във втората й половина. Проучването не отчита нови площи в България в този период. Paradise Center (80 000 кв.м отдаваема площ) и „Странд Бургас“ (30 500 кв.м) са регистрирани като завършени до средата й.

България все още остава неразвит пазар в европейски мащаб със 101 кв.м на хиляда жители, едва 15% от стойността на същия показател в Норвегия и 38% от средноевропейското ниво. Тя е на 30-то място от 34 европейски страни, следвана от Украйна, Гърция, Босна и Херцеговина и Сърбия.

През 2014 г. в България се очаква да бъдат завършени 139 500 кв.м нови площи, ако четирите проекта в строеж в момента отворят по план. Първият от тях ще бъде „Панорама мол“ в Плевен през април.

Франция остава най-големият пазар със 17,3 млн. кв.м, следвана от Великобритания с 16,93 млн. кв.м и Русия с 16,86 млн. кв.м. До края на настоящата година се очаква Русия да измести Великобритания от първото място.

Русия държи и първенството при обема търговски центрове в строеж. Турция е на второ място с 2,2 млн. кв.м до края на 2015 г.