fbpx Търсенето на екзотични "туристически" валути се увеличава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търсенето на екзотични "туристически" валути се увеличава

Търсенето на екзотични "туристически" валути се увеличава

Българите обменят все по-голям брой екзотични валути през пролетния и летния сезон. Обикновено, съседните държави, най-вече Гърция и Турция са желана дестинация за повече български туристи. Последните статистики сочат, че обмяната на турска лира (TRY) се е покачила спрямо нивото й през предишни години, съобщават от Tavex. Тенденцията е актуална и през лятото, като южната ни съседка е била посетена от повече от 100 хил. българи през ранните топли месеци.

Отчита се ръст и при обмяната на македонски денар (МKD), а търсенето на сръбския динар е скочило неколкократно. Пътуванията на българите в Сърбия са се увеличили с над 15 %, в сравнение със същия месец миналата година.

 

Значителен ръст на туристическия интерес има и към друга балканска дръжава - Албания. Обмяната на албанския лек (ALL)  бележи значителен ръст- около 3 пъти, съобщават от Tavex.
Интерес има и към по-екзотични валути, като например Израелски шекел (ILS), Китайски ренминби юан (CNY), Хърватска куна (HRK),  Чешка крона (CZK), Унгарски форинт (HUF), поради увеличаване на туритическия поток към съответните страни.  Специалистите коментират, че  това са предимно "туристически" валути за българите, или с други думи,  малко хора ги купуват за да правят бизнес, за разлика от еврото, например, което като валута се обменя често както от туристи, така и и от хора, които работят или търгуват с контрагенти от Европейския съюз.
Проучвания сочат, че се е увеличила сумата, която българите отделят за почивка извън страната и също по-често обменяне на валута. Анализаторите твърдят, че причината за увеличаване на търговията с валути се дължи на ръстът на инвестиции, които се отделят за пътуване от българите.