fbpx Търсят се „Европейски столици на приобщаването и многообразието“ за 2024 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Търсят се „Европейски столици на приобщаването и многообразието“ за 2024 г.

Конкурсът „Европейски столици на приобщаването и многообразието“ стартира своето трето издание. Европейската комисия ще обяви победителите на церемония, която ще се проведе на 25 април 2024 г. Заявления за кандидатстване се подават до 15 февруари 2024 г.

Хелена Дали, европейски комисар по въпросите на равнопоставеността, ще бъде домакин на събитието на високо равнище. На него ще присъстват кметове, държавни служители, заинтересовани страни в областта на многообразието и приобщаването и лица, отговорни за изготвянето на политики.

Ще бъдат определени носителите на златно, сребърно и бронзово отличие в трите категории:

- местни органи на териториално-административни единици с население по-малко от 50 000 жители;

- местни органи на териториално-административни единици с население над 50 000 жители;

- специална награда за местни органи, които създават условия за безопасни градове и региони за жените в цялото им многообразие, като се борят с насилието над жени.

Носителите на златните отличия ще носят титлата „Европейска столица на приобщаването и многообразието“ за период от една година.

Наградата на конкурса #DiversityCapitals е признание за работата, извършена от градове или региони в Европейския съюз за насърчаване на приобщаването и създаване на общества без дискриминация. Той е шанс за местните органи да насочат вниманието към политики и инициативи, които създават по-многообразни и приобщаващи пространства за своите граждани.

Конкурсът обхваща инициативи в областта на многообразието и приобщаването, насочени към борба с всички видове основания за дискриминация (пол, расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация), взаимосвързаността на различните форми на социална категоризация.

За 2023 година носители на наградата са били градовете ТЕРАСА - Испания, ЛА САРСА - Испания, ГДАНСК - Полша

Повече информация може да откриете на www.eudiversity2024.eu