fbpx Туристическият сектор с атрактивни предложения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Туристическият сектор с атрактивни предложения

Основните ски съоръжения в някои от големите ни зимни курорти ще работят, ако позволяват метеорологичните условия и ще предлагат специални пакети по време на майските празници, Великден и Гергьовден – от 1 до 6 май включително.
Тази година за първи път в Пампорово ще се проведе едно събитие с различен характер. Няма да бъде обичайното ски или сноуборд състезание, няма да бъде състезание с колела или моторни шейни. Тази събота, 13.04.2013 г., на ски плац „Студенец”, ще бъде изграден специален воден басейн, на който скиори и сноубордисти ще демонстрират как със зимната си екипировка може да се минава през вода. Събитието е уникално по рода си за България и е един прекрасен начин да прелеем от зимните към летните спортове. На място ще ви посрещне свежа музика с още по-свеж водещ, енергийни напитки, много награди и весело настроение.
Състезанието ще бъде отворено и всеки може да се включи с каквото иска, независимо дали е със ски, лодка, шейна или сърф.

Национални паркове

Интернет базирана географска информационна система (ГИС) ще изгражда Националният парк "Централен Балкан" в рамките на проект "Актуализиране на План за управление на Национален парк Централен Балкан", финансиран по оперативна програма "Околна среда".
Предмет на поръчката с прогнозна стойност 220 хил. лв. е развитие на съществуващата ГИС на Национален парк "Централен Балкан" чрез осигуряване на работата в интернет, което ще осигури децентрализация на системата и възможност за достъп, допълване и корекция на данните от голям брой потребители, като конкретните действия със системата ще бъдат според съответните права на достъп. Системата ще осигури възможност за извършването на справки, анализи и визуализиране на данни от служителите на парка, от местните офиси и дори на терен при наличие на връзка до интернет, което ще подобри оперативността на работата, ще съкрати времето за вземане на решения и ще допринесе за увеличаване на обхвата и достоверността на данните в системата. С внедряването й ще се осигури възможност и на широк кръг външни потребители за визуализация на определени данни, свързани основно с възможностите за ползване на природните ресурси и туризъм в парка.

Фестивали

От 22 до 27 април в гр. Троян ще се проведе традиционният Фестивал на сливата, който се отбелязва от 20 години. Богатата програма на фестивала включва изложби, театрални и музикални изяви на местни и гостуващи художествени състави, рок и хип-хоп концерти, конференция и ревю-спектакъл.
За Троянския край сливата е това, което е розата за Казанлък и Карлово, житото за Добруджа, гроздето за Мелнишко. Всеки празник има своите корени във времето. В с. Борима, например, разказват, че Празникът на сливата има близо 80 годишна история. С призива на селския глашатай се давало началото и всички се отправяли към нивата на рода Стафунски след прибиране на реколтата. Там се отчитало, колко богата е била реколтата, колко сливи са изсушени, колко ракия е сварена. След това от нивата участниците в празника се отправяли към центъра на селото, където с празнично слово кметът или директорът на училището приветствали присъстващите, а след официалната част започвало веселието.

 


Рок фестът 'ROCK 'N' ROLLING ON THE RIVER' ще се проведе на 14 и15 юни 2013 г. в района на рафтинг център „Симитли”. Специален гост ще бъде Васко Кръпката.

Маршрути

Най-старото село в района на Разлог - с. Добърско предлага алтернативни възможности за интересен и атрактивен туризъм. "Пътеката на глухаря", "Пътеката на рилската иглика", "Добърско - Вековния бор - Добърско" са част от маршрутите, които тръгват от селото. На 5-6 минути от Добърско се намира прекрасният водопад "Щрокалото", а на 800 метра северно от селото - римската пещ. Наред с това, можете да усетите и магията на добърските гласове, чрез трите фолклорни групи в селото, най-известни сред които са Добърските баби. Други интересни маршрути са екопътеките "Към царството на еделвайса", "Самодивска пътека", "Хайдушка пътека".


Дряновската екопътека е изградена през 2000 г. в района на Дряновския манастир и каньона на река Андъка. Маршрутът дава възможност за разходка в каньона и запознаване с девствената природа на Дряновския балкан. Пътеката е с втора степен на трудност и времетраенето за целият маршрут е около 2 часа. Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ е действащ мъжки манастир, намиращ се в Северна България на 5 километра от Дряново и на 15 километра от Габрово. Една пътека от хижата води до Дряновската пещера, която носи името на Бачо Киро. Тя е електрифицирана и така посетителите могат да се възхитят на пещерните форми. Прекрасни кътчета са Синият вир и ждрелото на Дряновската река.

Алтернативен туризъм

На 21 април 2013 г. ще се проведе велосъстезание „Байк за Чепън 2013“. Организатори са “Зелени дни”, магазини СТЕНАТА и Сдружение за дива природа „Балкани”. Велосъстезанието се провежда за втора поредна година и предлага атрактивно и технично трасе за планинско колоездене в карстовата планина Чепън в района на Драгоманското блато - малко известно, но много красиво и близко до София. Мястото на срещата на организатори и участници е център „Драгоманско блато”, а началният час на състезанието е определен за 9:30 часа. Състезанието се организира в 3 категории, като ще има отделни трасета за деца и възрастни. Паралелно със състезанието, за гостите ще бъдат организирани различни игри и забавления.