fbpx У нас откриваме около 40% от откраднатите коли | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

У нас откриваме около 40% от откраднатите коли

У нас откриваме около 40% от откраднатите коли

 Средно около 40% от откраднатите коли в България се откриват, което е с 10% по-малко от намерените коли в Западна Европа, сочат данни на Главна дирекция «Криминална полиция» на МВР. Според тяхна статистика от 2000 година насам всяка година броят на откраднатите автомобили намалява с всяка изминала година. Причини за това могат да се търсят както във все по-поносимите цени на автомобилите заради по-голямото предлагане, така и в по-ефективните мерки, които взимат съответните органи за ограничаването на техния брой.

Антони Стоянов от АутоЕксперт Интернешънъл, коментира някои от начините, по които могат да се засекат евентуални авто-измами:
„Пренабиването на VIN номера на един автомобил определено е знак за измама. За да проверите на 100 % за наличието на такава, може да се направи рентгенострукторен анализ или декодиране на уникалния номер на автомобила. Редица сайтове предлагат безплатен VIN декодер, но са ограничени в проверката на определена марка. Sale-autos.com e български информационен сайт за купувачите на автомобили втора ръка, който предлага безплатен VIN декодер за повечето марки автомобили, купувайки информация за VIN номер директно от SAE (Society of Automotive Engineers – Общество на автомобилните инжинери).”
За установяване пренабиването на номера на шасито са нужни специфични познания, нужната апаратура и задължително допитване до специалист. Консултацията с автоексперт при покупка на кола втора ръка е важна и за установяване на евентуална подмяна на регистрационните номера на автомобила или наличие на пребоядисване. Методи на експертите за откриване на тези измами или промени по превозното средство са:
• проверка на автентичността на специалния печат на задния регистрационен номер на автомобила.
• всеки експерт разполага с уред за установяване дебелината на боята, който може да открие някаква прикрита щета, наличие на пребоядисване или друг вид измама.
 

 

Facebook коментари