fbpx Световна премиера за Megane E-TECH Electric | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Световна премиера за Megane E-TECH Electric

На автомобилното изложение в Мюнхен, Renault показа днес новият Megane E-TECH Electric, който е нов модел в света на електромобилите. Повече от всякога автомобилът представлява хардуерна платформа, съдържаща най-съвременен софтуер и оптимизирана свързаност, за да достави нови изживявания. Благодарение на новата платформа CMF-EV, Megane E-TECH Electric предлага голям простор отвътре и динамика на пътя с директното, но прецизно управление.

С удължено междуосие (2,70 м от 4,21 м обща дължина) и намален надвес, той демонстрира безпрецедентни пропорции. Батерията е по-тънка от всякога (само 110 мм!) което позволява на дизайнерите да усъвършенстват външните пропорции, като същевременно повишат вътрешното пространство на автомобила спрямо съотношението на общия отпечатък и понижат центъра на тежестта за по-забавно и вълнуващо изживяване при шофиране.

Новият Megane E-TECH Electric ще се предлага в шест елегантни и привлекателни екстериорни цвята: сив „Рафал“, шистовосив, среднощносин, огненочервен, черен и ледниковобял. За по-персонализиран щрих, моделът може да бъде и в двуцветен завършек, с възможността покривът, колоните и - в зависимост от нивото на оборудване – капаците на страничните огледала да бъдат в цветове шистовосив, черен или ледниковобял, което позволява до 30 възможни комбинации.

OpenR е най-яркото бижу в интериора на новия Megane E-TECH Electric, олицетворение на пълната гама от бордови технологии, внедрени в новото поколение електромобили на Renault. Представен за първи път в концептуалните автомобили TreZor (2016), SYMBIOZ (2017) и MORPHOZ (2019), новият OpenR обединява – под формата на завъртяна буква „L“-екрана на арматурното табло и мултимедийния екран.

OpenR екранът е направен с подсилено стъкло за по-издръжлив, приятен на допир външен вид. Яркостта и четимостта на екрана са оптимизирани, за да се осигури добра видимост дори при осветяване; подсилен от антирефлексното покритие. Традиционният слънцезащитен елемент на таблото е премахнат, тъй като вече не е необходим, спестявайки място и правейки финалния вид по-рационален и модерен.

Екранът OpenR има площ на дисплея като никой друг: 321 см² за 12,3-инчовия екран на арматурното табло (1920 x 720 пиксела, хоризонтално) и 453 см² за 12-инчовия мултимедиен екран (1250 x 1562 пиксела, портрет). Следователно бордовият дигитален интерфейс се равнява на общо 774 см², повече от всеки друг автомобил в категорията и по-близо до големите седани от високия клас! Първото ниво на оборудване разполага с 9-инчов мултимедиен екран (1250 x 834 пиксела, хоризонтално).

Екранът OpenR включва най-съвременна технология за гладко и потапящо изживяване - платформа от трето поколение Snapdragon Automotive Cockpit, усъвършенствана свързаност с USB-C портове и съществена технология за бордова безопасност и ADAS (напр. 3D Around View Monitor). Що се отнася до софтуера, моделът разполага с новата система OpenR Link с вградени Google услуги, за интуитивно и оптимизирано свързано изживяване.

Иновативната технология „Smart Cocoon Technology“ (Интелигентен пашкул), разработена и патентована от инженерите на Renault, осигурява ниво на звуков комфорт при шофиране, несравнимо дори за „естествено“ безшумен електрически автомобил. Между пода на автомобила и по протежение на цялата батерия е вмъкнат слой от звукопоглъщаща пяна. Подобренията се усещат най-добре при скорост над 30 км/ч, тъй като той създава нещо като звуков пашкул, най-често срещан при седаните от горния клас, така че пътниците да могат по-добре да се наслаждават на тишината, музиката си или на разговорите с другите пътници дори по магистралите.

Двигателят на новия Mеgane E-TECH Electric е изцяло нов. Разработен в рамките на Алианса, той се използва от различните партньори със съвсем малки или никакви промени. Произвежда се в два различни обекта: В Япония за Nissan; и в завода в Клеон, Франция, за Renault. Двигателят е компактен и тежи само 145 кг (включително съединителя), което е с 10% по-малко от двигателя, използван понастоящем в ZOE, въпреки значителното увеличение на мощността и въртящия момент. Ще се предлага във варианти  96 kW (130 к.с.), 250 Нм и 160 kW (218 к.с.) и 300 Нм.

Батерията е чисто нова и тежи само 395 кг, като предлага избор от два капацитета:

- 40 kWh за пробег от 300 км (цикъл по WLTP)

- 60 kWh за пробег до 470 км (цикъл по WLTP в зависимост от версията)