fbpx Учредиха обществен съвет към държавната Банка за развитие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Учредиха обществен съвет към държавната Банка за развитие

Български банкери и финансови експерти учредиха Обществен съвет за развитие на дейността на Българска банка за развитие. Мисията, на създадената на 3 април т.г. организация, е да бъдe гарант на обществения интерес при управлението на публичните средства на единствената държавна банка в страната.

Сред учредителите на обществения съвет са тримата бивши председатели на управителния съвет на банката – Кирил Григоров, Димитър Димитров и Асен Ягодин, бившите членове на Надзорния съвет и заместник-министри Атанас Кацарчев, Илия Лингорски, Христо Михайловски, Нина Радева, Ирена Петрунова, проф. Гарабед Минасян, проф. Димитър Тадаръков, както и бившите изпълнителни директори на ББР Ангел Геков, Илия Караниколов, Венцеслав Петров.

Съветът ще функционира на доброволни начала чрез регулярни заседания. Ще бъдат организирани публични дискусии за обсъждане на идеи от различни организации и обществени съвети, които имат отношение към развитието на българския бизнес.

Учредителите на Обществения съвет имат намерение той да се превърне в източник на стратегически идеи за развитие на дейността на Българска банка за развитие, както и да инициира предложения за законодателни промени. Основната цел на организацията е чрез обединяване на усилията на хората, управлявали банката през последните 15 години, финансовата институция да има основна роля в подпомагането, насърчаването и развитието на микро-, малките и средните предприятия.

Сред другите цели на новоучредената организация е да работи за подобряване на условията за достъп и повишаване на ефективността и координацията на и между кредитните, финансовите и гаранционните инструменти за микро- и МСП сектора. Общественият съвет ще разчита и на взаимодействие и диалог с държавните органи, които пряко отговарят за определяне на стратегическите параметри за развитието и дейността на държавната финансова институция.