fbpx Увеличено търсене на парцели за жилищно строителство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Увеличено търсене на парцели за жилищно строителство

Раздвижването на пазара на новото строителство и увеличението на сделките на зелено през първото тримесечие на 2014 година, довежда до увеличен инвеститорски интерес към парцели за строителство на жилищни сгради в София, отбелязват специалистите от Arco Real Estate.

Предпочитанията на купувачите към новото строителство до голяма степен се дължи на факта, че реализираните в последните години жилищни сгради, са изчистени от негативите, които времето на строителния бум постави върху бранша и на пазара излизат проекти, завършени с по-качествени материали и по-съвременни технологии. Някой от предприемачите предлагат и атрактивни схеми на плащане при покупка на зелено. За увеличението на интереса на инвеститорите точно към жилищното строителство допринася и пренаситеността на пазара с голям брой офис и търговски площи в столицата, което прави този тип строителство нерентабилно.

 Най-търсени са парцелите с възможност за РЗП (Разгърната застроена площ) между 2000 и 7000 кв.м. Като местоположение, инвеститорите търсят имоти с добра локация и в квартали с изградена добра инфраструктура. Все по-голямо значение оказва близоста до съществуваща или предстояща линия на метрото.

Цените са средно 150 Евро за м2 РЗП в кварталите и средно 250 Евро за м2 РЗП в централните части на София.