fbpx Варна е домакин на генералната асамблея на фестивалите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Варна е домакин на генералната асамблея на фестивалите

Варна посреща Генералната асамблея на Европейската асоциация на фестивалите (ЕАФ), като домакин е Международният музикален фестивал „Варненско лято”, който членува в тази организация от 1987 г.

Европейската асоциация на фестивалите обхваща над 110 престижни европейски фестивала в сферата на изпълнителските изкуства - музика, театър и танцово изкуство. Най-големият и важен за Асоциацията форум е Генералната асамблея (годишно събрание и конференция), която се провежда ежегодно в различни фестивални градове. Амбицията на Варна за Европейска културна столица през 2019 г., 85-та годишнината на ММФ „Варненско лято”, както и успешното провеждане на Ателието на младия фестивален мениджър през 2009 г. се оказаха решаващи за избора на Варна. За първи път ЕАФ избира български фестивал за домакин на своя престижен форум. Очаква се да пристигнат около 120 представители на повече от 90 европейски фестивала, като запознавайки се с потенциала на морската столица като съвременен европейски град, те могат да бъдат спечелени в подкрепа на кандидатурата на Варна като културна столица на Европа през 2019 г.

Културната програма на форума ще даде възможност за запознаване на гостите с постиженията на изпълнителското изкуство в локален и национален мащаб, както и с културно-историческото наследство.