fbpx Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство

Водеща снимка
Да

Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство

„Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство“. Това каза заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на кръгла маса на тема „Перспективи за развитието на винения туризъм“, организирана от Министерството на туризма, с участието на министъра на туризма Христо Проданов, заместник-министър Ирена Георгиева и представители на браншовите организации от сектора.
С признаването на винения туризъм като нематериално културно наследство ще стане възможно поставянето на указателни табели за винените маршрути, както сега се указват културно-исторически забележителности с табели в кафяв цвят, поясни Момчил Неков.
 

Той посочи, че Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор на България работи и за последните пет години, от 2017 г. досега, има регистрирани нови 43 винопроизводители, като общият им брой за страната до този момент е 336. „От тези изби около 130 имат потенциал за винен туризъм. Целта е да ги обособим в осем винени региона с различни специфики, а в последствие да има защитени географски указания (ЗГУ) за тези региони“, каза заместник-министър Неков.

Друга цел на Министерството на земеделието е да насърчи хотелиерите да предлагат на туристите местно вино, каза той.

Консумацията на вино в България е между 110 000 000 и 120 000 000 литра годишно, като вносът е до 5 200 000 литра. „Произвеждаме вино на световно равнище“, заяви заместник-министърът.
По думите му с Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор ще бъде модернизирано производството и българските вина ще бъдат популяризирани със специална мярка в програмата, насочена към страни от ЕС. Отделно има мярка за трети страни, както и мярка за популяризиране на винения туризъм, припомни Момчил Неков.

Във връзка с поставени въпроси за подкрепа за участие в изложения той посочи, че Министерството на земеделието ще подкрепя производители с експортен потенциал, за да има реални резултати от участието в международните форуми.

Участниците в кръглата маса се договориха обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса да обсъжда и решава въпросите на винения туризъм.