fbpx Висока оценка за българския туризъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Висока оценка за българския туризъм

Служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев участва в срещата на министрите на туризма от страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Атина. Тя бе посветена на изграждането и подпомагането на икономическото сътрудничество в Черноморския регион. Форумът бе организиран от правителството на Гърция, която председателства ротационно ОЧИС, от Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН и Гръцката туристическа организация. Срещата, в която участваха 17 държави и 4 международни организации, бе ръководена от Н. Пр. Талеб Рифай, генерален секретар на СОТ, и министъра на туризма на Гърция Олга Кефалояни.  

В рамките на форума всички страни подписаха меморандум за разбирателство съвместно със СОТ за развитие на туризма в региона и за превръщането на Черно море в утвърдена международна туристическа дестинация с обща стратегия за брандирането му като регион с изключителни условия за предлагане на глобални туристически продукти – морски туризъм, културно-исторически, в това число като люлка на европейската и средиземноморската цивилизация, планински и др. Освен меморандума в Атина бе приета и обща декларация на министрите на туризма на страните членки на ОТИС.

Извън форума зам.-министър Ботев проведе срещи с Н. Пр. Талеб Рифай и с директора на отдел „Европа“ в СОТ Исабел Гараня. Талеб Рифай потвърди официално заявената готовност на Световната организация да подпомага България в изграждането на националния мастер-план за устойчиво и дългосрочно развитие на туризма като индустрия, в това число създаването и въвеждането на системата ЕСТИ за отчитане и управление на туристическите потоци и туристическата информация. Талеб Рифай сподели през зам.-министър Ботев прекрасните си впечатления от България и това, което страната ни прави като политика в туризма, особено стратегията за развитие на СПА и балнеотуризма на основата на минералните води в съчетание с културно-историческото наследство.