fbpx Влогърът Станислав Чакъров: Може да успееш много, ако се насочиш към чуждестранна аудитория | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Влогърът Станислав Чакъров: Може да успееш много, ако се насочиш към чуждестранна аудитория

Постоянството и мотивацията са ключови за успеха на влогърите

 

Да бъдеш сред топ 50 на най-гледаните влогъри в YouTube определено означава, че отдавна си се изстрелял в орбита на световните знаменитости. Само за справка, челните позиции в една такава класация на topxbestlist заемат шведският комедиант Феликс Шелберг (PewDiePie) с над 50 милиона последователи, следван от модната влогърка Зоуи Съг (Zoella280390) с над 11 милиона и Бхуван Бам от Индия с близо 2 милиона. Тези таланти в повечето случаи се забавляват пред камерата, докато сумата в банковата им сметка значително нараства.

В днешния брой на рубриката „Твоят Бизнес 2.0“ ще завършим темата за видео маркетинга, като ви срещнем с популярен влогър от България. Представяме ви Станислав „WickyBG” Чакъров. Неговото хоби и професия е електронният спорт. Сравнително нов феномен в дигиталната култура, който генерално се изразява в това да играем видео игри на състезателно ниво. Не си мислете, че това е шега работа. През 2016г. на The International, турнир в дисциплината Dota 2, беше раздаден награден фонд в размер на над 20 милиона долара!

Станислав е само на 23 години, а вече е бил европейски шампион в неговата дисциплина – FIFA. Спечелил е и десетки индивидуални турнири на българската и международна сцена. С неговите видеа в популярната платформа за видео споделяне YouTube, той грабна вниманието на редица спонсори и медии, но за това как е извървял пътя от професионален играч до влогър и стриймър ще разкаже за първи път пред читателите на "твоят БИЗНЕС". Е, срещаме ви със Станислав…

Влогърството ли е модерният инструмент за комуникация с феновете?

- Абсолютно! Самият факт, че дори най-известните личности си създават YouTube акаунти (пример: Dwayne ,,The Rock’’ Johnson) говори достатъчно.

С какво влогърството помага на твоята дейност в гейминга?

- Прави ме по-разпознаваем на тази сцена. Нещо, което е важно за моята кариера и което би отворило много възможности пред мен.

Кое съдържание според теб се гледа най-много? Защо?

- Ако говорим в общ план със сигурност това, в което присъстват повече забавните елементи – пранкове, предизвикателства, но ако става въпрос за моята сфера – хората обичат да гледат уроци по FIFA – как да станат професионалисти като мен, как играя срещу други професионални играчи, това предизвиква най-голям интерес.

Разкажи ни какви усилия ти коства подготовката на видео?

- Много хора си мислят, че това е лесна работа и едва ли не създаването на едно видео се случва за няколко минути. Истината е съвсем друга – за да се направи едно видео ти трябват няколко часа, възможно е и дни – това зависи от типа видео. Стъпките са доста – първо – трябва ти идея, второ – трябва да запишеш въпросното видео, трето – да го обработиш, четвърто – да избереш подходяща музика, пето – да направиш хубав thumbnail (картинка представяща видеото). Всяко едно от тези неща отнема доста време и усилия. 

Каква техника е нужна, за да влогваме безпроблемно?

- Силен компютър, хубава камера, добър интернет. Това са трите най-важни неща.

Какви качества притежава успешният влогър?

- Да знае как да комуникира с феновете си и да има отношение – това е първото. 

Следиш ли как се справят колегите ти в чужбина?

- Разбира се, винаги се стремя да науча и да взема най-доброто от най-големите в тази сфера. Така е и в живота – всеки се опитва да става все по-добър и по-добър, а един от най-добрите начини е да се учиш от по-опитните от теб.

Какви са трудностите в комуникацията с фенове, когато те наброяват стотици, хиляди, а при някои и милиони?

- Големи. Дори аз получавам адски много коментари, въпроси и съобщения, на които ми е много трудно да отговарям. Да не говорим за YouTube-рите, които имат милиони фенове, при тях е невъзможно и много често си наемат хора, които да вършат тази работа.

Може ли влогърството да бъде доходоносна професия?

- Ако успееш – разбира се, но за да стане това трябва да се насочиш към чуждестранна аудитория, защото разликата в печалбата от гледания на хора от Англия и САЩ примерно в сравнение с това, да те гледат хора от България, е потресаваща. С други думи, ако разчиташ да печелиш чисто от гледания в YouTube от България – нищо няма да стане. Хората, които правят видеа на български разчитат предимно на това да рекламират трети страни.

Каква е твоята рецепта за успешна кариера във влогърството?

- Постоянство и мотивация. Аз съм от малкото хора, които са започнали с канал на английски език и не са получили помощ от познат по-голям YouTube-р, а това е нещо изключително трудно и много хора биха се отказали още на втория, или третия месец, когато виждат, че имат по 1-2 нови абоната (subscribers) на ден. Моето мнение е, че ако предлагаш качествено съдържание на хората рано или късно това се оценява.


Може да следите Станислав „WickyBG” Чакъров в неговите канали на български и английски.

Български канал
https://www.youtube.com/channel/UCDY0aAYrGNEosfJf9tElr6Q

Английски канал
https://www.youtube.com/user/StanislavChakarov