fbpx Свободен интернет за всички българи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Свободен интернет за всички българи

С призива „Освободи интернет” група интернет-ентусиасти се обръщат към всички организации, компании и граждани да отворят WiFi връзките си за свободен достъп на 29 октомври 2011 г. – рождения ден на интернет. Инициативата цели чрез отварянето на достъпа до интернет през съществуващите WiFi мрежи в населените места в България да се отбележи 42-рата годишнина от създаването на най-значимия комуникационен канал в света и България да бъде превърната в най-голямата Free WiFi зона в Европа.
Инициативата се ползва с подкрепата на Атлантическия клуб и Паневропейски съюз – България. Техните председатели Соломон и Гергана Паси превърнаха свободния достъп до мрежата в своя кауза, като изпратиха открито писмо до Европейската комисия през юни 2011 г. за достъп до интернет на територията на Европа. Според тях достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

 Всички компании, организации и граждани, които желаят да се включат в инициативата могат да се регистрират на osvobodiinternet.com  до 28 октомври 2011.
На 29 октомври 2011 г. се навършват 42 години откакто между Университетите на Калифорния и Изследователския институт на Станфорд преминават първите пакети данни. Това е началото на интернет. Всичко започва като военна разработка, но се превръща в начин на живот. Думата интернет е използвана за първи път много по-късно, през декември 1974 г.

Интересни факти:
2 095 006 005 са потребителите на интернет в света
800 млн. души са регистрирани в най-голямата социална мрежа в света Facebook
41.6% от българите имат достъп до интернет
2 млн. от тях използвате и Facebook
14 млн. часа видео са качили потребителите на YouTube за миналата година, а в момента всяка минута се ъплоудват средно 48 часа
1 млрд. търсения обработва на ден Google
837 млн. души имат електронни пощи само в Windows Live Hotmail, Yahoo! Mail и Gmail
26% от домакинствата в България имат достъп до мрежата
През 2010 г. трафикът, генериран от мобилни устройства, е бил колкото целия интернет през 2000г.
0.6 екзабайта (млн. терабайта) трафик ще генерират само мобилните устройства по света към края на 2011 г.
15 млрд. устройства ще са свързани с интернет до края на 2015 г., а до 2020 г. броят им ще нарасне до 50 млрд