fbpx Богатите са завръщат на пазара на луксозни имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Богатите са завръщат на пазара на луксозни имоти

Богатите са завръщат на пазара на луксозни имоти

Явно кризата в луксозните имоти е отминала, защото с още 4% е нараснала активността на пазара в този сегмент през първото тримесечие на 2013 г. спрямо последните месеци на 2012 г. Това се посочва в анализа на компанията за луксозни имоти Unique Estates. От началото на годината е продаден имот за над 1 000 000 евро и няколко къщи в Бояна и Драгалевци на стойност между 400 000 и 600 000 евро. Търсят също и апартаменти в тези квартали с гледка Витоша, както се усеща и скок в търсенето на обзаведени апартаменти в Лозенец.
Активноаст се отчита и при наемите. Два пъти е скочил броят на сделките в сравнение със същия период на 2012 година. Най-предпочитани за наемане за периода януари-март са били луксозно обзаведените къщи в Бояна с 4 до 5 спални, както и големите апартаменти в Лозенец и в района на Докторската градина.

Пазарът на луксозни жилища продължава да се възстановява по-бързо спрямо останалите сегменти на недвижимите имоти. Причината е, че този пазар се влияе от собствени специфични фактори. Купувачите на подобни имоти обичайно не разчитат на външно финансиране, тъй като разполагат с достатъчно голям собствен капитал. А именно затрудненият достъп до ипотечен кредит е една от основните причини за продължаващата стагнация при масовите жилища.
Най-скъпи продължават да бъдат жилищата в района на Докторския паметник и кв. „Иван Вазов” с цени от около 2000 евро на кв.м.

Потенциалните купувачи на луксозни жилища са българи или чужденци, които заемат висши управленски позиции в международни корпорации или притежават собствен бизнес. Те разполагат с относително стабилен висок доход въпреки забавянето на икономическата активност, което се наблюдава през първото тримесечие на 2013 г.
Срокът, необходим за намиране на купувач на луксозен имот се скъсява през първото тримесечие на годината. Оживлението на пазара през последните месеци, означава, че собствениците могат по-бързо да продадат своя имот, в случай че имат нужда от кеш, а купувачите могат по-лесно да се сдобият с висококачествен имот с престижна локация на изгодна цена.

Facebook коментари