fbpx Накъде вървят бизнес имотите? Кой печели и кой губи? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Накъде вървят бизнес имотите? Кой печели и кой губи?

Накъде вървят бизнес имотите? Кой печели и кой губи?

Дали ледовете почти сковали бизнеса започват да се пропукват? Ще изгрее ли слънце и над нашата държава? Най-логичният отговор е – бъдещето ще покаже! Но има някои неоспорими факти и симптоми през първото тримесечие на тази година, които навяват мисли за раздвижване на бизнеса. Най-вече поради повишения износ. МВФ коригира прогнозата си от 2.5% спад на 0.2% ръст на българката икономика. Правителството също се очаква да актуализира прогнозата си за БВП от 0.3% ръст на 1%.

Удареният от кризата бизнес с недвижими имоти много плахо показва движение, но остава проблема с многото свободни площи, за чието заемане може би ще се нужни повече от 2-3 години.

Както се случва на пазара на търговските терени?

Безспорно основният фокус през първо тримесечие на 2010 г. е откриването на трите големи МОЛ-а в София - Sofia Outlet Center, Serdika Center и The Mall през април. Тяхното развитие ще бъде и отправна точка за бъдещите инвестионни намерения, казват спациалистите в бранша. Новите молове в донесоха високи приходи за новите световни марки на българския пазар. Дали това се дължи на първоначалния интерес на българите към новото предстои да бъдем свидетели. В същото време за част от българските търговци позиционирането в МОЛ-овете се оказа неуспешно дори и за покриване само на наемите. Известно е, че голяма част от посетителите са в ролята на “екскурзианти” и често само “за спомен” си купуват нещо. Ще продължат ли обаче да бъдат лоялни купувачи?
Прогнозната доходност на инвестиционния пазар се понижи с пункт спрямо 2009 г и средно е 9.5%

Интересната ситуация предстои да се развива. До края на годината се очакват 370 000 .кв м. нови търговски площи или казано описателно - 11 нови търговски центъра би трябвало да отворят врати в страната. Твърде амбициозно за този малък пазар, но така или иначе това са започнати проекти, които ще да бъдат завършени. Почти е сигурно обаче, че нова “първа копка” през тази година няма да видим.

“Все пак пазара понякога има и нелогично развитие, така че всичко е възможно”, коментира Сергей Койнов, управляващ партньор на Фортън Интернешънъл.

Офис площи

Наличните модерни офис площи в София достигнаха 1 039 000 кв м . като 16.5% са незаетите площи.
Първото тримесечие на 2010 г. се характеризира с незначително увеличение на предлагането на офис пространство (само 13 000 кв.м.), за разлика от очаквания бум на нови офиси до края на тази година, които ще бъдат реализирани. Очакват се общо 300 000 кв.м. нови офис терени. И въпреки, че предлагането все още е много по-високо от търсенето, пазарът може би е най-близо до най-ниските си ценови нива на наеми.

Очакваното завършване на няколко големи обекти във второто и третото тримесечие на 2010 г. предполага, че наемодателите могата да имат реализация на обектите си само ако предлагат атрактивни отстъпки и стимули. Другата положителна черта на излизащите на пазара имоти е, че новите офис сгради са с по-добри технически характеристики и осигуряват по-добра вътрешна среда. Наематели, които имат смелостта са подпишат по-дългосрочни договори, имат възможност да постигнат значителни отстъпки. Тук можем да прибавим и тенденцията, която се забелязва - започващите смени на офиси от компаниите от една сграда в по-нова.
Пазарът на офиси разчита изключително на чуждестранни компании, които аутсорсват дейността си в България, както и на ИТ компании, които са по-малко засегнати от кризата.

По данни на Фортън Интернешънъл

Facebook коментари