fbpx Любопитни имотни сделки през 2010 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Любопитни имотни сделки през 2010 г.

Сделката, сключена на най-висока цена през цялата 2010 година, бе за тристаен имот в курорта „Слънчев ден” край Варна. Апартаментът с квадратура 175 кв.м бе купен за 450 000 евро в началото на месец септември. Най-евтино през годината се продаде двустайно жилище в пернишкия квартал „Тева”. Сделката за имота с квадратура 65 кв.м. бе сключена за сумата от 11 248 евро в началото на февруари. В столицата най-евтиният имот се продаде за 15 000 евро, срещу които купувачът се сдоби с двустаен апартамент в квартал „Витоша”.

Най-възрастният купувач, сключил сделка през 2010 година, е на 80 години. Той направи покупка на тристаен апартамент в южните райони на столицата срещу сумата от 80 000 евро. Най-младият купувач на жилище през 2010 година бе 18-годишен. Той се сдоби с едностайно жилище във варненския квартал „Техникумите”. Стойността на имота беше 23 000 евро. В морската ни столица се намира и кварталът, предизвикал засилен интерес и най-много огледи през изтеклата година – квартал „Левски”.

Най-големият апартамент, който бе продаден през 2010 година, е с квадратура от над 208 кв.м. и се намира в пернишкия квартал „Изток”. Цената му бе 130 000 евро. Най-малкият имот, за който беше сключена сделка през изминалата година, бе боксониера, отново в морската ни столица, с квадратура 23 кв.м на цена от 22 000 евро.

Какви бяха купувачите на 2010 г.?

Основен мотив на купувачите през 2010 г. беше задоволяването на основните им жилищни нужди. Наложилата се в началото на годината най-търсена цена на имот от 50 хил. евро с малки корекции се запази и до края на годината. През есенните месеци със започването на по-агресивната кампания на банките се появи и доста активен сегмент с търсене до 70 хил. евро. В течение на годината се промени характерът на търсенето - от просто търсене на имот в рамките на даден бюджет към търсене на продукт.
Друг активен сегмент на пазара бяха бившите наематели, които се възползваха от ниските цени, но техните бюджети бяха до около 30-35 хил. евро. Те бяха основните клиенти за панелните имоти. През есента се забеляза ренесанс на търсенето на панелни имоти, след като се появи група купувачи, която нямаше финансова възможност за купуване на ново строителство. В последните няколко месеца на пазара излезе и малка група купувачи, които считаха, че дъното на цените е достигнато, а лихвите по депозитите падат и е изгодно да вложат събраните лихви от депозити в имот. Те започнаха активно да търсят имоти за инвестиция през третото и четвъртото тримесечие на 2010 г.
Това бе годината, в която инфраструктурата заемаше основно значение при търсенето на имоти. Кварталите без изградена инфраструктура сериозно пострадаха от спад в цените. Все още има голяма група купувачи, които не могат да вземат решение за покупка на имот поради несигурност в доходите и заетостта си. Разбира се, най-силен пазар се наблюдаваше в големите градове (като например София) с ниска безработица и възможност за работа както в инфраструктурни проекти, така и в развиващата се търговска дейност и услуги.

Кои продаваха през 2010 г.?

В началото на годината най-активни бяха продавачите, които имаха сериозни финансови затруднения. Те достигнаха близо 30% от всички през първото тримесечие на годината. Най-активните продавачи през цялата година обаче бяха такива, които продаваха имот и се възползваха от падналите цени, за да купят по-качествено или с по-добра локация жилище.

Банките

Банковият пазар в областта на ипотечните кредити, особено през последните месеци на 2010 г., стана силно конкурентен. Финансовите институции се стремят да съживяват кредитирането. От депозитна война, сега финансовите институции се фокусират върху подобряване условията за отпускане на ипотечни кредити - промоции, намаление на лихви, такси, и по-добри условия за кредитиране. В настоящия момент всички водещи, а и по-малки банки, са доста активни на пазара. Банките се отвориха и към отпускане на кредити към предприемачите, което ще доведе до развитие на нови проекти. Вече има предложения за финансиране и до 100%, но реално до такова ниво на кредита се стига трудно. Кредити за имот се вземат от млади хора във възрастовата група 26-35 години, които заемат над 50% от всички изтеглили кредит, което показва, че на пазара властва купувачът на първи дом.

по данни от Адрес недвижими имоти