fbpx В края на 2023 г. на всеки 100 имотни оферти е имало 130 купувачи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

В края на 2023 г. на всеки 100 имотни оферти е имало 130 купувачи

"Очакванията за драстичен спад на цените на имотите в резултат от временното затихване на пазара, започнаха да избледняват. Хората с нужда от жилище разбраха, че отлагането само би оскъпило сделката им. Това особено силно се усети през последното тримесечие на 2023 г., когато отчетохме съществен ръст спрямо същия период на 2022 г.”, коментира Явор Пейчев (на снимката вдясно), изпълнителен директор на Имотека при представяне на данните от продажбите на агенцията през изминалата 2023 г.

Интересен факт е, че в периода октомври-декември 2023 г. на всеки 100 новоизлезли оферти на пазара са се падали по 130 купувачи. Това представлява раздвижване спрямо края на 2022 г. и началото на 2023 г., когато съотношението е 1:1.

Цените продължават своя плавен ръст, но това важи основно за качествените имоти. Продавачите на някои надценени оферти – около 7-9% от всички, са направили известен коментар в цената преди да стигнат до сделка. В София нивата са нараснали с 10%, във Варна – с 6%, а в Пловдив – с 18%.

Близо половината от сделките в София са сключени с ипотечен кредит – тренд, който не се изменя съществено спрямо 2022 година. Най-активни са потребителите от IT сферата, те купуват за лично ползване и финансират по-голямата част от покупката си с кредит – от 50% до 80% от стойността. Лекарите и фармацевтите също са сред активните на пазара на жилищни имоти професии. 

Друга група купувачи са хора от различни големи градове в страната, които търсят жилища в София с инвестиционна цел или за децата си, за които предстои да бъдат студенти. Обичайно тези хора продават свои имоти или земи в близост до населеното си място, за да придобият недвижимо имущество в столицата.

„Новото строителство е предпочитано както от инвестиционно настроените клиенти, така и от тези, които искат да купят на по-изгодни цени и имат възможност да изчакат. Съществено предимство за тези хора е и това, че могат да изберат разпределението, етажа и изложението на жилището си, както и да се спрат на малък или голям проект според нуждите на домакинството си”, коментира Ивайло Муцанкиев (вляво на снимката), директор „Ново строителство” в Имотека.

На пазара на наеми в София през 2023 г. също се отчита повишение както на цените, така и на търсенето. През януари 2023 г. средната цена за наем на 3-стаен апартамент в София е 1100 лева месечно, докато през декември тази стойност вече достига до 1300 лева на месец. 

При двустайните жилища картината е идентична – ако през януари средният наем е 760 лева, то през декември той вече е около 900 лева.