fbpx Може ли интелигентен и деликатен интроверт да бъде добър търговец? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Първа част

Може ли интелигентен и деликатен интроверт да бъде добър търговец?

Наскоро една много умна девойка ми каза, че е готова да работи всичко „само не в продажбите“. С аргумента, че там не е за интроверти, интелигентни и въобще деликатни хора, (като нея)... Тъй като успешно продавам повече от 20 години – първо, като наемен служител, после, вече в собствените си бизнеси, а освен това се определям като деликатен, средно умен и леко затворен човек, си зададох радикален въпрос:

Може ли интелигентен и деликатен интроверт да бъде добър търговец?

Поначало съществува СТЕРЕОТИП ЗА ТЪРГОВЕЦ: нахален, арогантен, самоуверен, лъже безогледно, стига да ти прибере парите. Хората, кото са се занимавали с продажби, знаят, че тук има зрънце истина, защото:

-    Как да си успешен търговец, ако не си досаден, ако не „ти пука“, ако оставиш клиентът да ти се „качи на главата“?
Следствие на това битува схващането, че няма значение какъв си - за да имаш успешни продажби, задължително трябва да се вписваш в стереотипа описан по-горе.

Интересно, какво мисли клиентът? Според вас кое е реалистично описание на клиентски очаквания:

-    Клиент №1: иска да получи най-добрата цена, да получи внимание, да бъде изслушан, да изглежда важен пред търговеца, да получи честен отговор, да получи експертно мнение, да си позволи да бъде емоционален, да сподели, да има доверен дългосрочен партньор и т.н.

-    Клиент №2: иска да получи най-добрата цена, да му се досажда, да му се обяснява едно и също, да се държат надменно с него, да го мамят, да получи некомпетентно мнение, да му се мръщят, ако е емоционален, да се притеснява да сподели, да прави еднократни сделки, без да има идея какво ще се случи по-нататък и т.н.

Правилно! Клиент №2 не съществува! Няма такива хора не само сред клиентите, ами изобщо. 

Заключение: Стереотипният агресивен, досаден и некомпетентен търговец продава на несъществуващ тип клиент!
Но кои са правилните КАЧЕСТВА, за да може интелигентният, деликатен интроверт да постига успех в продажбата?

Моля оставете Вашия коментар или изчакайте отговорите в следващата седмица.