fbpx Декември – ден година храни. За кого обаче? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Декември – ден година храни. За кого обаче?

Както всяка година, декември е месецът на големите надежди. Търговците се готвят за него на принципа “ден година храни”, в някои сектори има такова нещо. На празничните трапези се появяват такива артикули, които в най-добрия случай ще се появят на абитуриентската на сина или дъщерята, а по-вероятно отново на следващата нова година, стига да има промоция. 

Декември - месецът, който развързва кесиите. Но дали е точно така и за кого?

Това, което ми прави впечатление през последните дни е трескавото наемане и отваряне на магазинчета, салони за красота и всякакъв вид микробизнес, свързан, според собствениците, с потребление около празниците. Надеждата, че ще се тръгне с летящ старт през декември, че ще захлебим и така ще се “хванем за копривата”, т.е. ще прескочим зимните месеци, е масово явление. За съжаление този тип бизнес е като мушицата еднодневка – появява се в декември и 70-80% от него изчезва до април, но остават кредити, които трябва да се плащат още дълго след това. 

Декември не е това, което беше и ако разчитате с натрупаното през него да изкарате следващите брутални месеци януари и февруари, не го правете. 

Всъщност декември не само не е правилният месец за отваряне на бизнес. Даже може би е най-неудачният. Кое ме кара да мисля така?

Отваряйки бизнес през декември, клиентите ви забелязват много по-трудно, тъй като това е месецът на пренаселеност с рекламни послания, агресивни промоции и т.н. За да привлекат клиенти много собственици на бизнес стартират с промоции и отстъпки. Когато отворите през “вълшебния” месец, вие де факто едва ли ще генерирате толкова клиенти, колкото са ви необходими и ако им дадете по-изгодни условия още в началото, те ще ги запомнят. Ще ги търсят и после, а като не им ги предоставите най-вероятно няма и да се задържат. 

И най-важното - правейки отстъпки, драстично свивате печалбата. Това важи за всички по размер бизнеси - нови, стари, малки и големи. Не правете отстъпки просто така, за да генерирате трафик. Измислете начин да сте атрактивни за клиентите си, без да намалявате вашата жизненоважна печалба точно в месеца, когато може да привлечете клиенти с по-широко отворени портмонета. 

Но да се върнем на ужасния декември. Повечет от нас ги обхваща предпразнична изнервеност, започваме да имаме по-големи претенции към бизнесите около нас. Това е особено характерно за онези, които не ползват редица услуги и продукти през другото време, освен по празниците. Те са най-претенциозни, защото купувайки нещо веднъж-дваж годишно, му отделят много голямо внимание като събитие. От друга страна бизнесите, които са отворили през декември, е нормално да правят грешки, защото са от скоро и нямат опит, а и в комбинация с изнервеността на клиентите и техните завишени очаквания, шансът да не са доволни от услугите и продуктите, не се удвоява, а направо утроява! 

През последните месеци истерията за подаръци и подготовка за празниците се концентрира във все по-къс период. Колкото и да се стараем, трудно можем да извлечем максимума от това, просто не можем да обслужим всичките си клиенти достатъчно добре за толкова кратко време. 

Най-страшното на декември е, че той е ужасно къс. Реално започва от Никулден и свършва на 31. на обяд. Минава наистина като живота на мушица еднодневка - докато се подготвите за него, той е приключил, а след него идват дългите и мрачни януари и февруари с връщане на задълженията по кредитни карти, сметки за парно и т.н. Тогава харчат единствено тези, на които баба и дядо са дали някой друг лев, но ги храчат по заръката на “инвеститорите” я за диван, я за печка, така че малкия бизнес отново се разминава с тези пари. 

За да може да спечелите от еуфорията около коледните празници, трябва да откриете бизнесът си през октомври, най-късно през първата половина на ноември. Да, това не са толкова благодатни месеци, но ще имате повече шанс да се настроите към клиентелата в дадения район, а също така да изчистите съответните си пропуски. Да се договорите за по-добри условия с доставчиците, да прецените по-внимателно портфолиото си и т.н. Бъдете прозорливи и не се хвърляйте като нощна пеперуда на светеща лампа.

Декември свети ярко, но кратко и след това изгасва, а разходите си остават и в тъмното. И така е всяка година!