fbpx Знаем ли какво да искаме от личния застраховател? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Знаем ли какво да искаме от личния застраховател?

Всички, които имат автомобили не могат да ги карат без да имат сключена застраховката “Гражданска отговорност”. Защото е задължителна. От там насетне нищо друго не е задължително да застраховаме. Дори и ясните примери от последните години с природните бедствия и липсата на застраховки не ни дадоха нужния “урок”...

Сигурно има и друга страна на монетата. На всеки собственик на автомобил в края на годината започват да му звънят познати, които се занимават със застраховки, и му предлагат “по-тънка” цена от другите. А когато настъпи дадено събитие и започне “ходене по мъките”? Без да искаме за нас, потребителите, застрахователният агент се превръща само в продавач на една стока. А сме гледали филми, в които хора с такава професия в други държави са много нагоре в социалната йерархия. Ясно е, че процесът е взаимен – на много потребители и агенти липсват познания – на едните за да знаят какво да искат, а на другите за да предложат продукт с много дълготрайна стройност, понякога колкото целия човешки живот.

Така например във една от големите френски застрахователни компании се обръща изключително голямо внимание при селекцията на агентите. Не всеки който желае може да се занимава с тази дейност. От стотици кандидати единици са тези, които се одобряват. След което преминават сериозно обучение. Следващият етап от развитието им започва на база препоръки – най-често от хора, които работят в такива компании. Никой по веригата не би допуснал да не се постигнат високите стандарти по отношение на етика, морал, взаимоотношение клиент-застраховател. Но да не забравяме, че пазарът там е достигнал на ниво на съзряване и самите клиенти имат по-висока култура. За тях застраховането е елемент от цялостно планиране на живота.
Ето какво допълва Огнян Йорданов, изпълнителен директор на българското поделение на френския застрахователен концерн "Групама" в специалното интервю за “Твоят БИЗНЕС”:
“В нашата компания се опитваме да поставим ударение на това, агентът наистина да отговаря на изискванията на консултант по застраховане. Да му дадем познания по отношение на продуктите, защото когато знае, той може много по-добре да обясни и да отговори на нуждата на клиента, дори и самия клиент да е много наясно за това какво може да получи. Ролята на агента е да успее да представи гамата и комбинацията от продукти, които за нужни за клиента, но без да спестява елементи, които после могат да доведат до разочарование.
Една застраховка има цена, носи определен риск. Най-добре е никога да не настъпи дадено събитие, но когато настъпи, тогава наистина това което е договорено трябва да се случи. Затова е нужно всички аспекти първоначално да бъдат обяснени. Аз бих призовал и клиентите да задават повече въпроси, за да си изяснят същността на продуктите.”