fbpx 7 задължителни стъпки в компаниите за преодоляване на кризата заради COVID-19 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

7 задължителни стъпки в компаниите за преодоляване на кризата заради COVID-19

Предприетите мерки за борба с коронавируса вече доведоха до сериозна икономическа криза в целия свят. Забраните за пътуване, затварянето на молове, ресторанти, кафенета, необходимостта от поддържане на социална дистанция, поставят на колене цели индустрии. Заетите в тези пряко засегнати индустрии в България са повече от 12% от активно работещите.

Предприетите мерки водят до огромни предизвикателства пред всички транспортни сектори свързани с превозването на хора, но не само. Затварянето на граници затруднява значително цялостния транспорт. В силно засегнатите региони по света, индустрията намалява темповете си на работа с над 20%, което води до множество последствия свързани с доставки на материали, услуги, което пък от своя страна забавя производството и в други държави.

По време на криза сериозно забавят развитието си всички индустрии, чиито продукти са тип инвестиционни (жилища, автомобили, скъпа техника, ремонти и т.н.). Хората започват да харчат основно за стоки от непосредствена необходимост и да спестяват, защото не знаят докога ще имат работа и доходи. Виждаме как по света множество автомобилни производители спират или намаляват производството си, а в България има доста компании, които снабдяват тези производители с компоненти. Цялостно индустрията и услугите ще забавят значително оборотите си. Вече започнаха съкращения на служители, безработицата ще се увеличи. Консумацията на енергия се намалява.

Всичко това неминуемо ще доведе до икономическа криза и то най-вероятно в мащаб по-голям от отминалата ни преди 10 години световна финансова криза.

Всички си задават въпросите: Кога ще ни отмине тази напаст? Кога ще можем да се върнем към нормалния начин на живот? Кога ще бъдат премахнати забраните? Кога бизнеса ще стане нормален?

В световен мащаб се разглеждат 2 основни сценария:

Според първия, по-голямата част от света ще се справи с коронавируса в рамките на 2-3 месеца. Това е добрият сценарии, но дори според този сценарии се очаква икономическа криза с размери от порядъка на световната финансова криза от преди десетина години. Всички помним какво се случи тогава. БВП на повечето държави спадна с 6-10%, безработицата достигна до 20 и повече процента. Излизането от тази криза отне няколко години.

Вторият вариант на развитие, предполага, че спряването с коронавируса ще се случи в рамките на 6-9 месеца. Ако това се случи, последствията за икономиката в света ще са много по-лоши, може би два пъти по-лоши от разглеждания първи вариант. Дано, не ни достигне този вариант на развитие.

Много компании в момента вече предприеха действия по автоматична защитна реакция:

- Да опазим здравето на служителите си.

- Да опазим здравето на клиентите си.

- Да осигурим необходимите ни доставки, особено тези от доставчици в критични региони, за да не спре дейността.

Разбира се това са най-важните първи действия, които всяка компания трябва да предприеме.

Но остават много въпроси:

Колко дълбока ще е кризата? Колко време ще продължи?
Как ще ни се отрази на нашата компания? Какво да направим за да оцелеем?
Как да запазим клиентите си?

Разбира се няма еднаква рецепта за всички. Рецептата за добро бъдещо развитие зависи от индустрията, сектора, от спецификите на всяка компания. Все пак, ние, от Некст Консулт препоръчваме следните общовалидни важни действия:

1. Оценете възможно най-добре как ще ви се отрази кризата

Не си слагайте розовите очила. Опитайте се да бъдете максимално обективни. Това е най-важната стъпка. Колкото по-точно успеете да предвидите как ще ви се отрази кризата, толкова по-добри решения ще може да вземете за да я управлявате успешно.

2. Ревизирайте стратегията и финансите

Забравете за настоящата си стратегия и настоящия си финансов план (бюджет). Ще трябва да направите промени. По отношение на финансите започнете от приходите. Колкото по-точно успеете да предвидите плана си за приходи, толкова по-добре ще можете да управлявате и разходите.

Ако новите ви предвиждания за приходи не покриват разходите, тогава преценете имате ли резерви, ще ви стигнат ли? Ако нямате достатъчно резерви, то какви и кои разходи можете да намалите, Как?

Преразгледайте стратегията си. Задайте си въпросите:

- Как може да бъдете успешни при настоящите и бъдещи ограничения или въздействия на външната среда? Какво правят конкурентите? Какво правят най- добрите в бранша?

Често кризите ни донасят и множество нови възможности: Да придобием клиенти на конкурентите, да развием нови продукти и услуги, да развием нови и важни конкурентни предимства. Вземете предвид горното и направете нов стратегически и финансов план. Следете ситуацията ежедневно. Промените се случват много бързо. Взетите решения днес, може да не са релевантни утре.

Ежедневно планирайте, изпълнявайте, проследявайте ефекта на предприетите мерки и препланирайте, и препланирайте.

3. Задръжте клиентите си

Те са притеснени също, комуникирайте с тях, разберете защо. Помислете как да ги успокоите най-малкото относно вашите продукти и услуги. Сега е важно повече от всичко да им доставяте изключително качество,
изключително преживяване с вашите продукти и услуги. Бъдете гъвкави спрямо техните желания и притеснения.

4. Внимателно управлявайте паричните потоци

Ако досега сте неглижирали забавата в плащания от клиенти, вземете мерки. Ако не плащате навреме на доставчиците ви, то може и да не сте техен приоритет в доставките. Ще ви трябва ежедневен, ежеседмичен план на паричните потоци, проследяване на изпълнението, коригиране и т.н.

Комуникирайте ежедневно с клиентите, с доставчиците, с партньорите си. Трябва да знаете ситуацията при тях. Не забравяйте - точно в такива времена си проличават истинските партньори в бизнеса.

5. Бъдете лийн

В нормални времена всяка компания се разглезва и започва да трупа „тлъстинки“, има достатъчна печалба и започва да неглижира ефективността на разходите си. Оценете възможно най-добре кои са дейностите и разходите, които създават стойност за вашите клиенти и кои не са. Елиминирайте на ежедневна база дейностите/разходите, които не добавят стойност за клиентите ви.

Бъдете фокусирани в качеството и в това да доставяте изключителна стойност и преживяване на клиентите си. Повече информация за Лийн може да намерите на: https://next-consult.com/en/solution/20-keys

6. Запазете хората си. Или най-малкото най-важните хора

Буквално до вчера всяка компания виждаше пред себе си един основен проблем за бъдещото си развитие – липсата на хора. Всички бяха фокусирани в това да мотивират по-добре, да ангажират по-добре хората си, да създават условия, с които да могат да привличат хора.

Всички компании са вложили огромни инвестиции в хората си. Тези хора сега са уплашени. Сега е моментът на истината. Трябва да комуникираме с тях. Да сме честни с тях. Премислете много добре бъдещи съкращения и ги правете само ако наистина не виждате други варианти, защото и тази криза ще отмине. Но когато отмине всички хора във вашата компания ще запомнят за цял живот как сте реагирали.

7. Не взимайте решения сами. Повече глави взимат по-правилни решения

С тази криза, животът и бизнеса няма да свършат. Кризите имат и положителни аспекти: започваме да работим по-ефективно, изчистваме „тлъстинките“, ставаме по-иновативни, събуждаме се, реализираме нови възможности, ставаме по-конкурентоспособни.

-------------------

Тошко Петков е партньор Бизнес консултиране в Некст Консулт. Той има богат опит в бизнес консултирането, разработването на корпоративни стратегии, осъществяването на лийн трансформации, оптимизацията на бизнес процеси и организационни структури, стратегии за управление на веригите доставки (supply chain management) и др. Изпълнил над 200 консултантски проекта за повече от 80 клиента.