fbpx Руските клиенти ще дирижират пазара на ваканционни имоти през 2010 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Руските клиенти ще дирижират пазара на ваканционни имоти през 2010 г.

Руските клиенти ще дирижират пазара на ваканционни имоти през 2010 г.

Очакванията на анализаторите са пазарът през първите месеци на 2010 г. да се движи от руските купувачи. Те търсят максимална отстъпка в цената и качество, по-високо от предлаганото на масовия пазар. Допълнителните услуги и съоръжения в комплексите също са от голямо значение за сделките, които се реализират в момента.
Показателно ще бъде поведението, което купувачите ще демонстрират на изложенията през февруари и март. Очакванията са и най-слабите знаци на оптимизъм да доведат до повишена активност от страна на инвеститорите, за които настоящият момент е изключително ключов.

„Продажбите, които пазарът реализира през 2009-та година, са близо 5 пъти по-малко от тези през 2008-ма. Статистиката повлия психологически на намеренията на инвеститорите и повечето от тях абдикираха, като за нови проекти дори не се говори.”, коментира Мариана Даскалова, Търговски директор в ГрийнЛайф. „Как поведението на предприемачите ще бъде изтълкувано от външния пазар - като икономически обоснована предпазна мярка срещу свръхпредлагане в момент на ограничено търсене или като знак, че липсва вяра в бъдещето на сегмента, ще знаем през пролетта на следващата година.”


Друг фактор, който ще влияе на обемите през 2010 г., е промяната в Закона за нотариусите, която ще ограничи плащанията в брой. Мярката е от особено значение в момента, тъй като 95% от сделките са с руски граждани, а 90% от тях плащат със спестени средства. Промяната ще изкара редица конкретни казуси, а реакцията при тяхното разрешаване ще бъде знак за зрелостта на нашия пазар и участниците в него. Още повече руските купувачи силно се влияят от препоръки – те обикновено разбират за инвеститора и проекта от свои приятели или познати, което прави отговорността на всички участници в процеса много по-висока.