fbpx Ето кои са победителите в годишния конкурс на Българската асоциация за управление на хора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ето кои са победителите в годишния конкурс на Българската асоциация за управление на хора

На Гала церемония Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) отличи победителите в конкурса за Годишни HR награди на БАУХ за 2022 г. След 2 години във виртуален режим, присъственият формат на 19-ото издание на церемонията беше желан и очакван от HR общността. Над 350 членове и партньори на БАУХ присъстваха на събитието. Чрез инициативата HR гилдията в България отличава най-иновативните и успешни HR практики в страната, припознати за ценни от бизнеса, обществото и хората. 

До финалите на конкурса бяха допуснати 35 кандидатури, от които 14 – в трите индивидуални категории, и 21 – в екипните категории на надпреварата. Най-ожесточена беше конкуренцията в категориите „HR професионалист на годината“ и „Най-добър HR проект на голяма компания“, в които участваха по 7 кандидатури, както и в категория „HR консултантски проект/инструмент на годината“ – 6 кандидатури. Журито включваше: Бранимира Нешовска, ръководител „Човешки ресурси“ за България и Хърватска и Бизнес партньор „Човешки ресурси“ за Централна и Източна Европа в HP Inc България, Добромир Иванов, изпълнителен директор на БЕСКО – Българската предприемаческа асоциация, Добромира Манасиева, мениджър „Човешки ресурси“ в Alcatraz AI и член на Управителния съвет на БАУХ, Златина Кушкиева, управляващ партньор в HR Consulting Partners, Милена Караилиева, директор „Човешки ресурси“ в Кауфланд България, Пламен Вушев, управител на Jobs.bg, и Рада Йосифова, директор „Човешки ресурси“ в AG Capital. 

Събитието откри председателят на Управителния съвет на БАУХ Детелина Смилкова, която заяви: „Ако сте прочели кандидатурите на финалистите в конкурса за 2022 г., сте видели колко знания, колко опит, колко усилия и ресурси са вложени в реализирането на десетките успешни HR проекти и инициативи, които са описани в тях. Всяка сфера на управлението на човешките ресурси е обхваната – от подбора и как да го правим по-ефективно, през инициативите за развитие на хората в организацията, през стратегиите за възнаграждение до автоматизирането на административните процеси. От проекти натоварени с очакването да направят промени в културата на организациите, през такива, задаващи нови посоки на работа, до такива, които от локална инициатива прерастват до глобална практика.“

Водещ на церемонията беше Владимир Борачев - съосновател и управляващ партньор на „Менторис“,  с професионален опит на 11 ръководни позиции в международни компании, професионален сертифициран коуч (PCC), акредитиран към 

Приза за „HR директор/мениджър на годината“ спечели Деница Трифонова, Country HR Manager в Hitachi Energy България. Призът беше връчен от Радослава Кроснева, директор „Човешки ресурси“ на Банка ДСК и носител на приза HR директор на годината за 2021 г. Деница Трифонова се присъединява към компанията в момент на голяма трансформация в компанията, която неминуемо е свързана и със сериозни процеси на промяна в HR функцията. 

Стефка Танчева,  ръководител направление „Развитие“ в „Адрес недвижими имоти“ получи отличието за „HR професионалист на годината“. Приза й връчи Добромира Манасиева, мениджър „Човешки ресурси“ на Alcatraz AI, член на Управителния съвет на БАУХ и член на журито. Благодарение на активната работа на Стефка Танчева, компанията отчита повече наети брокери, повече успешни дебюти сред тях, повече възможности за вътрешно кариерно развитие, засилено споделяне на опит, по-висока ефективност и по-високи нива на ангажираност на талантите в организацията. 

Победител в категория „Най-ангажиран към управление на хора организационен лидер на годината“ е Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Lidl. Тя получи статуетката от Венета Чолакова, маркетинг мениджър на Jobs.bg. Милена Драгийска-Денчева е главен изпълнителен директор на Лидл България от стъпването у нас (2007 г.) до днес, когато компанията има над 4000 служители, 115 магазина и 2 склада в 51 града. 

В категория „Най-добър HR проект на голяма компания“ победител е IBM България с техния проект „Rise Up – програма за жени лидери“. Приза връчи Бранимира Нешовска, ръководител „Човешки ресурси“ за България и Хърватска и Бизнес партньор Човешки ресурси за Централна и Източна Европа в HP Inc България и член на журито в конкурса. 

В категория „Най-добър HR проект на малко/средно предприятие“ първенец е „Менпауър България“ с техния проект по въвеждане на 4-дневна работна седмица в компанията, който се състезава в категорията с Playtech България и техния проект за подобряване и автоматизация на процеса по въвеждане на новоназначени служители. 

Измежду 4 финалисти, победител в категория „Най-добър HR екип“ е „Велея Глобал“ ЕАД (Мебели Виденов). Статуетката връчи Мила Вълкова, старши мениджър „Подбор, работодателска марка, мотивация и задържане на служителите“ в Кауфланд България, които са миналогодишният победител в тази категория. 
„Катро България“ и „Експерт Партнершип“ са победители в категория „HR консултантски проект/инструмент на годината“ с техния проект за изграждане на нова система за оценка и развитие в „Нова Броудкастинг Груп“. 

Категория „Най-добре развиваща се функция в start-up организация“ се организира от БАУХ за първа година и в партньорство с Българската предприемаческа асоциация (BESCO). Победител е фирма Daye, която изпревари другия финалист в категорията – Gigs Remote.