fbpx 2022 е била успешна за модната електронна търговия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

2022 е била успешна за модната електронна търговия

2022 година бе изключително успешна за модната електронна търговия като цяло, въпреки трудностите, пред които трябваше да се изправи. Това показва проучване на Проучване на модната платформа GLAMI.

По отношение на своите бизнес резултати, 58% от партньорите на GLAMI гледат положително на 2022 година. 66% от тях отчитат увеличение на приходите си в сравнение с 47% през 2021 г. За 17% от приходите остават същите, каквито са били преди  турбулентната година, докато само 17% отчитат спад.

Още повече, именно модната индустрия се върна към нормалното си състояние, след 2 години на пандемия и ограничения, като потребителският интерес се насочи към обичайното „сезонно“ търсене.

Войната в Украйна, която започна през февруари, предизвика поредицата от събития, които разклатиха икономическото положение в световен мащаб. Инфлацията, която достигна драстичните 16,9% през ноември за България, бе най-голямото предизвикателство за модната индустрия и по-конкретно за модните онлайн магазини.

Индустрията отчита ръст на цени за енергия, наеми и материали за изминалата година. Именно заради високата инфлация, електронните магазини бяха принудени да увеличат разходите си за реклама, както и да въведат по-големи отстъпки на стоките си. Необходимостта за намаленията доведе до по-нисък марж на печалба. Интересен факт е, че разходите за реклама за 2022 година са се увеличили драстично в сравнение с предходната. Елементът на персонализация сред модното онлайн пазаруване също се е покачил значително.

Дрехите и обувките не са продукти от първа необходимост, затова много от представителите на индустрията имаха оправдани притеснения за развитието на бизнеса си. Това беше особено показателно през най-важния период на годината за електронната търговия – този от Черния петък до Коледния сезон.

Въпреки че по-високата инфлация, геополитическите предизвикателства, енергийната криза и очакваното влошаване на макроикономическите резултати може да са оказали голямо влияние върху поведението на потребителите през последното тримесечие, възстановяването на търсенето през 2022 г. като цяло доведе до успешна година за модната електронна търговия.

Въпреки трудностите, повече от половината участници в проучването споделят, че очакват 2023 да бъде още по-успешна от предходната, въпреки влиянието, което оказва инфлацията върху поведението на клиентите. 17% от тях са променили "поведението си" през 2022 , което потенциално би засегнало търговията на дребно и тази година.