fbpx Volvo FH Electric бе избран за “Камион на годината 2024” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volvo FH Electric бе избран за “Камион на годината 2024”

Тежкотоварният електрически камион Volvo FH Electric е избран за Международен Камион на 2024 година. Обяснявайки решението си, журито оцени високо производителността на електрическия камион, плавното и безпроблемно ускорение, неговата безшумност и липсата на вибрации по време на шофиране.

“С представянето на FH Electric, Volvo Trucks пусна на пазара най-съвременната гама електрически камиони на батерии, подходящи за широк кръг от транспортни операции. Това е доказателство, че енергийният преход набира сила дори в настоящата предизвикателна бизнес среда,” заяви Джаненрико Грифини, Председател, Международен Камион на Годината (International Truck of the Year).

Рогер Алм, президент на Volvo Trucks, прие престижната награда по време на официална церемония по награждаването на транспортното изложение Солутранс в Лион, Франция.

“Толкова съм горд от това признание и че нашият Volvo FH Electric спечели тази високоуважавана награда. За първи път в историята транспортната индустрия избра електрически товарен автомобил за Камион на годината. Volvo FH Electric представлява нова ера в света на транспорта и спечелването на тази награда ясно показва, че преходът към превози с нулеви емисии се случва тук и сега,” коментира Рогер Алм. “Искам искрено да благодаря на всички, които допринесоха за този успех. Той се основава на страхотна работа в екип със страст и отдаденост сред нашите фантастични колеги във Volvo Group, както и близко сътрудничество с нашите високо ценени клиенти, партньори и доставчици.”

„Volvo Trucks е първият производител, който предложи масово електрически камиони на пазара и доказа, че те могат да се използват при много транспортни задачи. Освен това непрекъснато усъвършенства и доразвива електрическата си гама. Затова напълно заслужено е и първият производител, чийто електрически камиони печелят наградата “Международен камион на годината” сподели Снежина Баджева, издател на списание „Камиони“, която е бългаският представител в журито.

Победа за четвърти път

Това е четвъртият път, в който емблематичния модел на Volvo - FH става камион на годината. Volvo FH е един от най-успешните модели в индустрята досега с близо 1.4 милиона камиони в движение по света.

Volvo FH Electric може да работи с общо тегло от 44 тона. Производството на Volvo FH Electric започна през 2022 г. в завода на Volvo в Гьотеборг, Швеция, а производството в завода в Гент, Белгия, започна през 2023 година.

Цялостна програма за електрически камиони

Volvo Trucks е първият глобален производител, който започва серийно производство на електрически камиони още през 2019 година и днес има обширна електрическа линия от общо шест електрически камиона, проектирани да покрият широка гама от транспортни задачи. Volvo Trucks е лидер на пазара на тежкотоварни електрически камиони в Европа с пазарен дял от 49%.