fbpx 50 години Opel Rekord P2 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

50 години Opel Rekord P2

етикети

Един автомобил, четири различни варианта – това е многоликият Opel Rekord P2, отбелязал своята пазарна премиера през 1960 година. Наред с версиите седан с две и четири врати, Opel, който влиза в ролята на пионер в областта на комбитата през 1953 година, предлага модела Caravan (това е името на комби-версията), лекотоварна версия и за първи път през 1961 година – вариант спортно купе. С помощта на допълнителните «луксозни» възможности за оборудване от версиите седан и купе, задвижвани от 1,7-литровия S-двигател с мощност 44 кВт/60 к.с., Opel се насочва към нови целеви групи клиенти, които ценят високо комфорта и спортните характеристики в този автомобилен клас. Успешните продажби доказват, че компанията е на прав път – със своите 786 411 екземпляра (включително 32 026 лекотоварни версии), произведени между 1960 и 1963 година, Opel Rekord P2 се изкачва до позицията на бестселър в средния клас. За известно време той заема и абсолютното второ място по продажби на германския пазар.

Rekord P2

На премиерата на новия Opel Rekord през месец август 1960 година в общинския център в Рюселсхайм присъстват около 200 журналисти от всекидневници, бизнес-списания, радио и телевизионни станции и седмични новинарски издания. В сравнение със своя популярен предшественик – произвежданият в периода 1957-1960 година модел Olympia Rekord P1, новият Rekord P2 се отличава с модерни трапецовидни форми и по-сдържана линия на оформление на каросерията. (Означението ‘P’ има за цел да подчертае най-важния стилистичен елемент на двете моделни серии – панорамното челно стъкло).

Наред с версиите седан с две и четири врати на модела P2, гамата вече включва и изключително практичния вариант Caravan със сгъваема задна седалка. През 1953 година Opel е един от първите германски автомобилни производители, които представят комби вариант на свой модел в лицето на предишния Olympia Rekord. Лекотоварната версия на P2 използва основата на Caravan, но вместо остъклена в задната част каросерията му е напълно затворена отстрани. Моделът е насочен към търговските пътници и притежателите на малък бизнес.

Rekord Coupé
Opel поднася изненада в автомобилния свят на изложението IAA през 1961 година, представяйки премиерата на още един нов вариант на модела P2. За първи път в историята на Opel Rekord, той се предлага и с фабрично изпълнена каросерия тип спортно купе.
Версията Coupé успява да спечели сърцата на 33 816 клиента и се превръща във вдъхновител на цял нов жанр в продуктовата гама на марката Opel. Версиите Coupé на Kadett и по-късните издания на Rekord и Commodore с времето стават неизменна част от палитрата модели на Opel.

Rekord “L” – Лукс и динамика от висша класа
Върховият модел от серията P2 е представен през месец юни 1962 г. Подобно на Opel Captain, който по това време е най-добре продаващият се шестцилиндров автомобил в Германия, версията седан на Record също получава луксозен вариант с означение “L”. Той е оборудван серийно с 1,7-литровия S-двигател с максимална мощност 44 кВт/60 к.с., използван при модификацията Сoupé, допълнителната четиристепенна предавателна кутия, отопление, индивидуални седалки с възможност за сгъване, декоративни тасове на колелата, хромиран накрайник на ауспуховата тръба и много други. Цената на “лукса и динамиката от висша класа” възлиза на 7 935 германски марки - за сравнение стандартният седан с четири врати на P2 струва 6 960 германски марки.