fbpx Хитър трик да удължите живота на гумите на автомобила | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хитър трик да удължите живота на гумите на автомобила

Според последно проучване, броят на износените гуми на пътя е тревожно висок. Шофьорите обикновено закупуват нови гуми когато дълбочината на протектора е сериозно увредена и представянето на гумите е силно засегнато.

Безопасността е от първостепенно значение за шофьорите при покупка на нови гуми. Други важни фактори са издръжливостта, разхода на гориво, и цената. Това стана ясно от проучването поръчано от Nokian Tyres (направено през март 2021 г. от агенцията за пазарни проучвания YouGov).

Проучването показва, че повече от един на всеки четири шофьора ще закупи нови зимни гуми едва когато дълбочината на протектора достигне до минималната дълбочина определена по закон. Още повече, почти една четвърт от запитаните посочват, че биха купили нови гуми едва когато забележат, че характеристиките за безопасност са значително намалели. Тези данни не включват шофьори, които използват всесезонни гуми.

Директорът „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres Мати Мори е притеснен от резултатите.

„Никога не трябва да износвате гумите си до краен предел. Дълбочина на протектора от 4 милиметра е разумният лимит когато да смените гумите си. Когато дълбочината на протектора падне под 4 милиметра, характеристиките на гумата значително се влошават, особено по отношение на предотвратяване на аквапланинг. Много плитката дълбочина на протектора също така повишава риска от пробиване.“, казва Мати Мори, директор „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres.

Цената на гумата обикновено е показател и за нейната издръжливост

Шофьорите трябва да вземат предвид целия експлоатационен живот на продукта. Цената винаги, дори и да е частично, се определя от използваните за производство материали. Първокласните гуми имат по-добри, по-издръжливи каучукови сплави и метални компоненти, отколкото по-евтините алтернативи.

 „Въпреки всичко, износването на гумите не бива да бъде единственият критерий за избора Ви. Безопасността също е особено важна, а също и сцеплението на мокро и предотвратяването на аквапланинг.“, казва Мати Мори.

 „Шофьорите могат да увеличат безопасния експлоатационен живот на гумите си като сменят местата на предните и задните гуми. Това ще спомогне за равномерното износване на гумите. За жалост, смяната на местата на гумите е рядко срещана практика, въпреки, че това може да удвои пробега, който можете да изминете със съответния комплект гуми.“, казва той.

Правилното съхранение също може да подобри издръжливостта на гумите. Най-доброто място за съхранение на гумите Ви е хладно и сухо място, защитено от пряка слънчева светлина. Повече от 75% от шофьорите съхраняват гумите си у дома. 21% от използват хотел за гуми, като това е по-често срещано в Швеция, Германия и Италия.