fbpx Впечатляващ напредък на дигитализирането в здравеопазването в цял свят | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Впечатляващ напредък на дигитализирането в здравеопазването в цял свят

В цял свят се наблюдават забележителни темпове на дигитализация. Питър О’Халоран, IT директор на ACT Health, правителствена агенция, отговорна за системата на общественото здравеопазване в Канбера, привлече вниманието на аудиторията по време на GS1 Healthcare SUMMIT 2021 с австралийската перспектива за дигитализация на здравеопазването чрез внедряването на световни стандарти, в т.ч. GS1 стандарти за идентификация на пациенти, болничен персонал и болнични локации като част от използваните възможности.

Дигиталното здравно досие, базирано на стандартите GS1, идентификацията с GTIN на всички лекарства и медицински изделия, използвани в болниците, EDI (електронен обмен на данни) за бърз, надежден и хармонизиран обмен на документи с партньорите са малка част  от реализираните инструменти и постигнатите подобрения в университетски и частни болници според споделеното от представители от  Китай и Хонконг.

Отчетени са 50-55% подобрена ефективност в работата, 30-35%  спестени човекочасове за административна обработка, 5-7% спестени финансови разходи.

Особен интерес привлече д-р Хайо Райсман, университетска болница Schleswig-Holstein, Германия, който представи иновативен пилотен проект на болницата с използване на  GS1 Digital Link за достъпването на необходима, важна и структурирана информация за активни имплантируеми изделия в кардиологичната лаборатория. GS1 Digital Link свързва обекта към дигиталната информация за него в мрежата, казано иначе „свързване с дигиталния близнак“. Един баркод  дава множество възможности за връзка с различен вид информация. „Достъпваме документи през GS1 Digital Link без документация“ – казват от болницата.

Използването на международните стандарти GS1 позволява навременна проследимост, прозрачност и сведени до минимум грешки по веригата на доставки. Навременното внедряване на стандартите GS1 е от ключово значение за бързина, ефективност и удовлетвореност на заинтересованите страни в сектора.