fbpx 1/3 от софийските гимназисти ще се развиват в сферата на бизнеса и комуникациите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

1/3 от софийските гимназисти ще се развиват в сферата на бизнеса и комуникациите

1/3 от софийските гимназисти ще се развиват в сферата на бизнеса и комуникациите

Общо 33% от гимназистите в София имат нагласата да се развиват в сферата на бизнеса, комуникациите и обслужващите дейности, показаха резултатите от проучване, базирано на тест за кариерна ориентация, подготвен от експерти на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).
Проучването включва 15 специализирани, езикови и частни езикови гимназии в София, като тестът за кариерно ориентиране е попълнен от над 940 ученици от 10, 11 и 12-ти клас.
Според крайните резултати една трета или 312 от тях са комуникативни, социално адаптивни и биха се реализирали най-добре в областта на мениджмънта, адвокатските услуги, административните услуги, застраховането и дейности, свързани с психология.
За 25% от учениците най-подходящите професии биха били в областта на администрацията и държавните институции.
Данните от теста показват, че за приблизително еднакъв процент от участниците в проучването – 15% и 14% съответно, най-подходящи ще бъдат професии, свързани с технологиите и инженерните науки, от една страна, и дейности, свързани с креативност като областта на изкуството и рекламата, от друга страна.
Сравнително малка част от учениците - 13% - показват нагласа към областта на медицината, екологията и естествознанието.
Висшето училище по застраховане и финанси проведе теста за проучване на най-подходящата кариерна реализация в периода февруари – юни 2011 година сред ученици от 10, 11 и 12.