fbpx Най-нови изледвания у нас за бирата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Най-нови изледвания у нас за бирата

Резултатите от най-новите изследвания върху качествата и технологията на пивото бяха представени от широк кръг учени от водещи академични институции. Оказва се, че основната антиоксидантна способност на пивната мъст и пивото се формира от използвания малц. През миналата година в България са произведени 49 хиляди тона малц. В производството на 1000 литра бира се влагат около 200 кг. малц, а годишно за пивопроизводството в страната се използват близо 110 хиляди тона малц. В тези количества се включват и специфичните малцове, необходими за произвежданите в страната 8 лицензионни марки бира.
Прегледът на резултатите от всички проучвания безспорно показва, че оптимизирането на технологичните параметри позволява получaване на пиво с по-добри за консуматорите характеристики. В доклада си „Нещо повече за живото пиво. Бирата е богата на антиоксиданти вследствие на технологичния процес. Влагането на хмел допълнително повишава съдържанието на полифеноли. Около 80% от съдържанието на полифеноли в пивната мъст се дължи на малца и около 20% на хмела. Полифенолите са съществени за живота антиоксиданти, които предпазват клетъчните мембрани и предотвратяват някои ДНК мутации, за които се счита, че причиняват рак.

Според представените резултати влиянието на щама дрожди върху формирането на антиоксидантния капацитет на пивото е най-добре изразено по време на ферментационния процес. Чрез избор на подходящ щам дрожди може значително да се повиши антиоксидантният потенциал на пивото, а с това и полезните му свойства. Но учените винаги подчертават, че това важи само при умерена консумация на бира.
Проучванията показват, че антиоксидантите са не само естествените стабилизатори на пивото, но според моделирането на температурните режими тяхното съдържание може да бъде повишено.