fbpx Враца представи триизмерно светлинно шоу | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Враца представи триизмерно светлинно шоу

Враца представи триизмерно светлинно шоу

 

Мащабен светлинен 3D спектакъл преведе жителите и гостите на Враца през различни епохи и накара историята да оживее. Виртуалната разходка в историята на Враца от древността до наши дни беше представена върху сградата на Драматично-кукления театър и беше съчетано с ефектни пиротехнически изпълнения. Пред зрителите „оживяха” всички важни исторически моменти, през които градът и неговите жители са преминали от древността, през античността, средновековието и възраждането до наши дни.
Всяко навлизане в съответния исторически период беше съпроводено с проектиране на обекти с културно-историческо значение за Врачанския регион.

Спектакълът започна от шести век преди Христа и разкри Враца – столицата на трибалите, които превръщали подземните богатства в истински произведения на изкуството. Доказателство за това е Рогозенското съкровище – изобилие от съкровища, което се слави и до днес като най-голямото тракийско имане. Острите мечове, изляти в недрата на балкана, отблъсквали множество армии, дори тези на Филип Втори Македонски и синът му Александър Велики.

Историята премина през завземането на планината от римските легиони, които за да я съхранят, положили основите на крепостта Валве, която величествено се издигала над река Лева и бранела прохода Вратцата. Стратегическият проход, наречен по-късно Вратица, спечелил множество битки, не само на римляните, но и на българите по време на Първото българско царство.

Светлинният спектакъл разкри величието на Вратица – селище с голямо значение през Втората българска държава, важен занаятчийски център с развити стоково-парични отношения. А по време на Възраждането - голям занаятчийски, търговски и административен център, чиято продукция (абаджийство, кожарство и златарство) достигала до Лион, Виена, Букурещ и Цариград.