fbpx Връчиха 37 златни медала на техническия панаир в Пловдив | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчиха 37 златни медала на техническия панаир в Пловдив

37 продукта на български и чуждестранни фирми взеха златни медали на Международния технически панаир. Отличието се дава на иновативни изделия, отговарящи на стандартите на ЕС.
Сред призьорите в категория „Машиностроене“ е заваръчен робот на Panasonic, представен от българската фирма „Евромаркет“. Той се радва на голям интерес от страна на хилядите посетители специалисти, които идват на панаир. Награди в категорията получиха още 4 компании.

Сред златните медалисти е българският продукт „Мото тест“, който е печелил и награда в конкурс на „Майкрософт“. „Той представлява нещо като електронни листовки за изпита пред КАТ, разработени като приложение за таблети и мобилни телефони. С него бъдещите шофьори се обучават по-добре. Така помага за безопасно шофиране“, обясни Генчо Чокоев, президент на компанията „ГенСофт“, която е разработила софтуера. Стартирахме преди 16 години и именно панаирът в Пловдив ни направи известни, добави той.

Тестът стана призьор в категорията „Електроника и електротехника. Информационни технологии, телекомуникации, офистехника“. Тя се оказа с най-много медалисти – общо 12.

Със сигурността на пътя е свързана и системата за измерване на температурата и налягането на гумите в реално време на „Каст инженеринг“, която е сред 5-те победители в раздел „Транспорт и автосервизно оборудване“.

Нова тенденция са комбинираните котли за отопление на твърдо гориво и пелети. Две такива изделия – на „ЗММ Хасково“ и на полската компания „Дефро“, спечелиха златни медали в категорията „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, където отличените са общо 8. Девет са победителите в раздел „Строителство“.

Две пловдивски фирми станаха рекордьори, тъй като грабнаха по три медала - „Бултекс 99“ и „Филкаб“. Общо 17 са българските продукти, отличени от журито на конкурса с председател Виолина Панайотова, главен секретар на Държавната агенция за метрологичени и технически надзор.

Асоциацията на електротехниката и електрониката награди три иновативни изделия: разпределителен трансформатор на „Елпром“-Кюстендил, комплексен разпределител на „Метикс“-Петрич и светодиоден осветител с LED технология на „Интелигентни системи за сигурност“.

Националният изложбен център даде специална грамота за най-атрактивно и оригинално представяне на нов продукт на фирма Renault Trucks Commercial Bulgaria, която презентира изцяло обновената гама камиони.