fbpx Средната годишна консумация на месо в домакинствата е около 38 кг. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Средната годишна консумация на месо в домакинствата е около 38 кг.

Почти двойно се е увеличила консумацията на месо за 10 години в България. Това сочат данни от обширно проучване на хранителните навици на българите, организирана от Kaufland България.

Консумацията е строго зависима от пола, възрастта и физическата активност на хората, като най-голямо увеличение в консумацията се забелязва във възрастовата група 19-29 години, достигайки средно 150 грама дневно.

Специалистите по хранене препоръчват консумация на месо между 2 и 4 пъти седмично и близо 45% от подрастващите до 9-годишна възраст спазват тази препоръка. При възрастните над 18г. честотата намалява, като около 36% от тях я спазват.

Заключенията за потреблението на месо и месни продукти са направени на база данни в периода между 2004 и 2014 година и разкриват че за 10 години среднодневната консумацията на месо от децата и подрастващите на възраст 7-18 години се е увеличила двойно, като достига почти 160 грама.

Според данните на НСИ средногодишното потребление на месо от домакинствата в България е между 36 и 38 килограма.