fbpx Връчиха годишните награди за отговорен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчиха годишните награди за отговорен бизнес

65 социално-отговорни проекта се състезаваха за най-престижните награди за отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ). За девета поредна година БФБЛ връчи отличия на компаниите, определени от независимо жури от 12 човека, като най-заслужили.

За трета поредна година, изпълнителната власт оказа  внимание и демонстрира подкрепа към бизнеса и компаниите, ангажирани със социално-отговорни проекти. Сред официалните гости на церемонията бяха президента Росен Плевнелиев, кмета на столицата Йорданака Фандъкова, министрите Тотю Младенов, Сергей Игнатов и Свилен Нейков, заместник министър Жулиета Хубенова, Посланикът на Великобритания, Н.Пр. Джонатан Алан и други дипломати също уважиха събитието. Повече от 300 представители на бизнеса се събраха, за да научат кои са отличените социално-отговорни проекти за 2011.

Министър Тотю Младенов връчи призовете в категорията „Инвеститор в човешкия капитал”. Победител тази година е ЧЕЗ Груп България за осигуряването на безопасна и здравословна среда за работа на своите служители, достойно заплащане на труда им в открит диалог със социалните партньори. Втора награда бе присъдена на Мобилтел за мащабният проект „За хората”, който благодарение ангажираността на служителите на компанията, които под формата на дарения и доброволчески труд успяват да дарят повече от 64 000 лева през 2011 г.. С трета награда бе отличена Кока Кола България за иновативната програма "Бъдещи лидери", която е насочена към откриването и задържането на таланти в компанията.

Призовете в категория Маркетинг свързан с кауза връчи министър Свилен Нейков. Призът тази година бе присъден на Банка Пиреос, която съвместно с Уницеф България насърчава редовното дарителство и превръщането му в култура чрез дарителски карти. Подгласници в тази категория бяха Нестле България АД с проекта „ Живей активно!” - ежегодна национална инициатива на компанията, която има за цел да популяризира и насърчава на здравословния начин на живот и балансираното хранене. Виваком бе отличена с трето място за националната дарителска кампания "Жълти стотинки".

Министър Сергей Игнатов, връчи за трета поредна година, наградите в катеогорията Инвеститор в знанието. Георги Ранделов, изпълнителен директор, прие отличието за първото място на Майкрософт България за образователния проект „Мрежа на учителите-новатори“. Чрез безплатното виртуална мрежа, всеки български учител може да получи знания за приложението на най новите технологии в образованието. Челопеч Майнинг взе второ място за частната професионална гимназия „Челопеч”, която функционира като единствената в България частна фирмена профилирана гимназия, изцяло интегрирана в структурата на компанията. Трето място в категорията получи Пощенска банка за своя дългосрочен проект „Силен старт с Пощенска банка”.

В следващата категория Инвеститор в околната среда наградата връчи заместник министърът на икономиката, енергутиката и туризма. Призът в тази категория бе присъден на Солвей Соди АД, които със своя проект за инсталация за когенерация на енергия стават най-голямата централа на Балканите. Този приз отваря вратата на компанията и към Бизнес наградите за околна среда на Европейската комисия през 2012 г. в Брюксел.

Втора награда бе връчена на Globul. Ясен Гуев, директор "Корпоративна политика", прие отличието за програмата GLOBUL Green, който за трета поредна година подкрепя инициативата на WWF „Национален ден на природните паркове”. Трето място грабна Кока-Кола България за дългосрочната инициатива “Моят зелен град”.

Голямата награда в категорията Инвеститор в обществото връчи президента Росен Плевнелиев на Райфайзенбанк за дарителската кампания „Избери, за да помогнеш”, разработена с цел оказване на реална помощ за устойчиви проекти от четири сфери на обществения живот - здравеопазване, социална сфера, опазване на околната среда и култура и образование. Челопеч Майнинг бе отличена с второ място за дългосрочна дарителска программа, осигуряваща финансови средства за благоустрояване на инфраструктурни обекти и проекти с обществено значение в общините Челопеч,Чавдар и кметствата Карлиево и Църквище,а също инвестира средства в повишаване капацитета на местната общественост. Трето място в категорията бе отсъдено на Загорка АД, която през 2011 организира публичен конкурс и избра 10 проекта, по които реализира дарения в областите здраве, образование, околна среда.

Челопеч Майнинг бе отличена с наградата Енгейдж. Нейният носител се определя от Международния форум на бизнес лидерите, Великобритания, чиито основен критерий е степента на ангажираност и участие на служителите при реализирането на номинирания проект и за цялостен принос на служителите за обществено-полезни каузи.

ЕСРИ България получи специалната награда за цялостна социално-отговорна политика на малко и средно предприятие. Наградата връчи госпожа Йорданка Фандъкова, която също така председателстваше за трета поредна година Журито на наградите.