fbpx Големи сицилиански фирми проявяват интерес към България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Големи сицилиански фирми проявяват интерес към България

Сицилианският бизнес проявява огромен интерес за местене на производства в България. Това стана ясно по време на официалната среща на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с кмета на Палермо проф. Леолука Орландо. Фирми от Сицилия са готови да преместят производствата си в България, тъй като я смятат за привлекателна заради ниските си данъци, квалифицираната работна ръка и политическата стабилност. Мариета Захариева представи потенциала на страната на бизнес форум, организиран от „Конфиндустрия Палермо“.

Огромна сицилианска фирма е готова да отвори call център в България, която има 60 000 служители в цял свят. Тя оперира включително и в Румъния. Друга компания иска да направи съвместно предприятие за оборудване на влакове. Трета фирма търси възможности за изграждане на фабрика за италиански сладолед в България. Председателят на Асоциацията на производителите занаятчии в Калтанисета Тарчизио Сберна проявява интерес към изграждането на занаятчийски продукти у нас. Бизнес делегация от Палермо се очаква да посети България през октомври.

Мариета Захариева предложи на кмета на Палермо проф. Леолука Орландо да бъде организирано представяне на България в сицилианската столица чрез изложение на български храни, стоки, бит и култура. От своя страна той прояви интерес към съвместна работа на регионално равнище с наши общини. По-конкретно развитието на проекти със Столична община за обмяната на опит. Представянето на Палермо в рамките на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата. С община Варна са готови да създадат общи проекти за развитие на корабостроителната индустрия.

Изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева се срещна още с държавния секретар по въпросите на икономическото развитие сенатор Симона Викари. Двете обсъдиха създаването в България на регионална мрежа на Агенцията за малки и средни предприятия. Сенатор Викари гарантира своята институционална подкрепа и опит за проекта, тъй като подобна структура работи в Италия и италианският бизнес познава добре ползите от нея. Това би допринесло за улесняването на работата на италианския бизнес в България. Сенатор Викари отчете политическата стабилност у нас. Тя изтъкна желанието и подкрепата от страна на италианското правителство за засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между двете държави.