fbpx Все повече български мебелни компании изграждат собствени фотоволтаични централи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Все повече български мебелни компании изграждат собствени фотоволтаични централи

Все повече компании в мебелното производство инвестират в изграждането на фотоволтаични централи. Фирмите от бранша се ориентират към подобен тип проекти, за да покрият собствените си нужди от електроенергия, а също и да отговорят на изискванията за преминаване към кръгова икономика и намаляване на въглеродния отпечатък.

Към изграждане на фотоволтаични системи са готови да преминат не само големите компании, но и доста от средните и малките. „Като инвестираме във фотоволтаични централи, можем  да диверсифицираме риска при доставката на различните видове енергоносители и ставаме по-независими. Сметките за ток през 2022 г. бяха изключително високи и съвсем логично е бизнесът да търси алтернативи“, твърди Слави Славов, собственик на „Ергодизайн“.  Миналата година той инвестира във фотоволтаична централа с мощност 275 kW на стойност 306 000 лв. През летните месеци системата му осигурява 80% от потреблението на енергията, като има възможност и за продажба.

„Предимствата на изграждането на такъв тип системи за собствени нужди са породени от това, че по този начин фирмите стават сравнително независими по отношение на обезпечаването с енергия, намаляват разходите за ток и подобряват въглеродния отпечатък на производствата си. Допреди 2 години цената на електроенергията беше между 5 и 10 пъти по-евтина и тогава за повечето предприятия въпросът не стоеше на дневен ред. Сега с тези високи цени на горивата смятам, че подобни инвестиции, които не са никак малки разбира се, са обосновани и имат бизнес логика“, заявява Иван Милев, член на УС на БКДМП и собственик на „ИВ ЕЛ“ и „К2“. Той инсталирана фотоволтаична централа  с мощност 400 kW за нуждите на своя бизнес през април 2022 г. Инвестицията, която прави, е близо 450 000 лв. В летните месеци успява да покрие 60% от нуждите на бизнеса си.

Според голяма част от представителите на бранша обаче, предприятията срещат проблем с твърде бавните срокове и процедури от страна на държавните институции и регионални инспекции, свързани с пускането на фотоволтаичните централи и особено ако това е свързано с продаване на енергия обратно в мрежата. Загубите, които търпят фирмите, решили да инвестират в зелена енергия, са огромни и идват точно от тези забавяния. Ако доскоро темата за  плавен енергиен преход не беше на дневен ред, днес е от особено значение. Вече сме изправени пред ситуация, в която за сравнително кратък период от време трябва да се реализира реформа в енергия сектор, а фирмите да предприемат инвестиции. За да може страната ни да изпълни ангажиментите си по Зелена сделка и плановете на ЕС обаче, е важно да бизнесът да получи подкрепа от институциите.