Вземете най-доброто от кризата, то е ваше!

етикети: 

Теорема на Томас за самосбъдващото се пророчество:
Ако хората дефинират социални ситуации като реални, те стават реални в своите последствия.
Казано по друг начин - ако очаквате криза и се държите като че кризата ви връхлита и сте уязвими, тя ще го направи. Ако мис-лите за нея като възможност, ще откриете възможности и ще ги осъществите.

Има много причини да погледнете на кризата като позитив за вас. Ще ви посоча поне 10, свързани само с човешките ресурси:

1 Сега е времето на професионалистите. Това е добре за бизнеса ви, нали?

2 Ако нямате политики за човешките ресурси, сега е прекрасен момент да ги разработите, защото хората ви ще се почувстват по-сигурни и мотивирани.

3 Ако нямате процедури в областта на човешките ресурси - сега им е времето. Така няма да правите нещата на парче и хаотично.

4 Ако нямате система за оценка на персонала - не се бавете. Въведете я още в началото на годината. Така дори и да се налагат съкращения, няма да има скъпо струващи грешки.

5 Ако съкращенията са неизбежни, направете ги така, че да извлечете максимални ползи - направете оценка на длъжностите, коментирайте атестациите, анализирайте представянето на екипите, диагностицирайте проблеми и дефицити, така че освен освобождаването на определени хора да направите и коригиращи политики, които ще подобрят средата, комуникацията и изпълнението на хората, с които продължавате да работите.

6 Преди да пристъпите към оптимизиране на персонала, огледайте добре организационната структура. Може би в нея има още неизползвани предимства или тя е вече поостаряла. Преди да отворите ножицата, разпишете новата структура и правила, за да сте сигурни, че три пъти сте премерили.

7 Инвестирайте в хората. Вложенията в обучения ще се върнат многократно и ще мотивират хората ви в момент, когато отвсякъде се чуват само черни и стряскащи новини. Ако служителите ви са притеснени за работните си места, няма да дават всичко от себе си в работата. А сега това е наистина от съществено значение. Дайте им усещането за сигурност и развитие. Доверете се на новите им знания,
използвайте ги.

8 Мотивирайте хората. Лошите новини, стряскащите доклади, негативизма на мениджърите може само да притесни още служителите. Точно в момент на криза можете да покажете, че държите на всеки един от служителите си, че имате доверие в знанията и уменията му, че разчитате на него и сега, и в бъдеще.

9 Ако повишавате някого, обучете го за новата позиция. Така, освен че ще го мотивирате, ще го направите по-ефективен и по-полезен и за подчинените си, и за бизнеса.

10 Ако назначавате нови служители, правете го професионално и не на парче. Това също е инвестиция, която може да се върне многократно, но може да бъде и скъпо струваща грешка. Не се подвеждайте, че е лесно да се намери човек точно сега и че кандидатите са много. Всички задържат най-добрите си хора, нали?

Убедена съм, че всеки може да конкретизира за своята компания още позитиви и то не само в сферата на човешките ресурси. А със сигурност всеки вече има зад гърба си поне един пример за това как ситуацията на криза му е дала нов управленски инструмент, идея или решение, което се е оказало успешен ход. Време за професионалисти, нали?

Mатериалът е публикуван
в NovaVizia.com