fbpx За първи път има положителен търговски баланс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За първи път има положителен търговски баланс

За първи път има положителен търговски баланс

„За първи път от толкова години България има положителен търговски баланс“. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с бизнеса в Хасково, където бяха представени инструментите на Българската банка за развитие за подпомагане на малкия и средния бизнес. Той обяви, че политиката на Министерството на икономиката и енергетиката се пренасочва към Изтока и Африка. Според него, тъй като българските предприятия не могат към момента да отговорят на изискванията на тези пазари с обеми, те трябва да се кооперират по браншове. „Залагаме на засилване на търговски представителства в Северна Африка, Азербайджан, Грузия, Армения, Иран, Пакистан“, допълни още той.

Министър Драгомир Стойнев подчерта, че е за него е изключително важно да се подкрепят експортно-ориентираните и стартиращите предприятия. По думите му икономиката трябва да стъпи на три стълба: образование, иновации и стабилна бизнес среда. Той припомни, че вече са стартирали три пилотни проекта за въвеждане на дуалното обучение у нас. Един от проектите предвижда държавата съвместно с минната индустрия да обучава кадри. Другите два проекта са в сферата на земеделието и туризма.

Министър Стойнев заяви пред представителите на бизнеса, че сега експертите трябва да разработят добре програма „Иновации и конкурентоспособност“, за да може бизнесът да се възползва от нея. „Важно е българският предприемач да работи в спокойна среда, да планира и да осъществява бизнес плановете си“, каза още Стойнев. 

Facebook коментари