fbpx За XXII път през август Банско ще бъде джаз | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За XXII път през август Банско ще бъде джаз

За XXII път през август Банско ще бъде джаз

От 6 до 10 август за 22-и пореден път Банско ще стане джаз столицата на Балканите. С две концертни вечери по-малко, но със силна програма, тази година
International Jazz Festival Bansko е посветен на фънка.

Началото на Фестивала по традиция ще даде дадено от биг-бенд Благоевград, или както главният организатор на фестивала д-р Емил Илиев го определя: „нашият фестивален бенд – с диригент Борис Янев, защото вече повече от 10 години като съставът музицира на нашата сцена” . Солисти ще са Васил Петров и Камелия Тодорова.
Нови са двамата водещи на концертните вечери Кристиана Рангелова и Михаил Топалов. Историята показва, че в 22-годишната история на Jazz fest-а в Банско две народни артистки са били водещи – покойната вече Виолета Гиндева и Йорданка Кузманова.

Още в първата вечер на откриването настроението ще се вдигне високо с Мейсио Паркър (Maceo Parker). Американският джаз саксофонист емблема на фънка и соул свирил през 60-те години заедно с „кръстника на соула“ Джеймс Браун. Ключов изпълнител в записите му, солист на много хитове, създава своеобразен ритъм при духачите, пряко свързан с фънк музиката, която доби голяма популярност. Свири и с Рей Чарлс.

Втората вечер е за една от забележителностите – китаристката Малина Мой (Malina Moye), певица и композитор, която идва със състава си на 7 август.

Следващата вечер – 8 август, е за Джамал Томас бенд. Фънк групата на прекрасния барабанист и композитор от щата Джорджия Джамал Томас, които дълги години са работили с Мейсио Паркър. (За съжаление сега ще се разминат в гостуванията си и няма да могат да се засекат, за да сме участници в общ купон, който можеха да сътворят.)

В Банско отново се връща големият купонджия на Великобритания Рей Джелато (Ray Gelato) – саксофонист и певец, закрил с групата си Банско феста 2013-та година. Ако се погледне програмата на Ronnie Scott's – най-известният джаз клуб на Лондон, всяка година между Коледа и Нова година Рей Джелато има 5 вечери, в които свири по 2 концерта и очевидно забавлява най-добре публиката. Свирили са на сватбата на сър Пол Макартни, пред английската кралица, а на тазгодишното си гостуване у нас ще отпразнуват 25-годишнината от създаването на неговата група „The Giants“, с представяне на новия им албум.

Последната вечер, е отредена на приятеля на Джаз феста в Банско и на България Тони Момрел (Tony Momrelle), който споделя, че харесва безкрайно Банско. Той ще е гост вече за пети път: в 2010 и 2015-та с легендарната британска Acid-джаз група Incognito, където над 16 години е водещият мъжки вокал. На юбилейното ХХ издание – 2017-а, се представи с бенд, в който басист му беше китаристът на Incognito Джулиан Кремптън. Сега към тях е прибавил и още един член на групата – вокалистката им Ванеса Хейнс, която идва като специален гост в неговата програма. А зимата, за радост на столичани, гостува и в Sofia Live Club, за първи път извън Банско.

Нови са двамата водещи на концертните вечери Кристиана Рангелова и Михаил Топалов. Историята показва, че в 22-годишната история на Jazz fest-а в Банско две народни артистки са били водещи – покойната вече Виолета Гиндева и Йорданка Кузманова.
Както всяка година ще има среднощен джаз – между 23 и 2 часа – с Ангел Заберски квартет. Мястото, където става продължението на площадната джаз вечер и пиано бара „Синг синг“ на хотел Кемпински гранд арена.

facebook коментари