fbpx Събират средства за експертиза на проект Бузлуджа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Събират средства за експертиза на проект Бузлуджа

Стартира кампания за набиране на 100 000 лева за първи стъпки по консервиране на монумента Бузлуджа. Инициативата е на основателя на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова. Тя обясни, че средствата ще се използват за необходимите първоначални изследвания на сградата като конструктивно обследване и архитектурно заснемане. След като се уточнят реалните стойности за проекта, неговото задействане и финансиране би било възможно по европейски оперативни програми или като публично-частно партньорство. Всичко това стана ясно на 12-та световна среща на българските медии в Прага.

По покана на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, арх. Дора Иванова представи „Проект Бузлуджа“, който предизвика фурор и за пореден път обра обществените овации. Стоянова бе категорична: „Вниманието ни е насочено към възстановяване паметника на Бузлуджа, който е не само история, а има и бъдеще като културен обект.“

В представянето на проекта си арх. Иванова заяви, че Бузлуджа е стойностна, въздействаща и непреходна архитектура, както и един артефакт от историята на България. Според нея всяко стойностно постижение заслужава уважение, без значение в кой период е създадено то. Освен това Бузлуджа притежава потенциала да се превърне в една от най-успешните туристически дестинации в България. Най-добрият показател за потенциала на сградата и нейните качества е съществуващия силен туристически интерес. Арх. Иванова апелира Бузлуджа да бъде достъпна и безопасна за нейните посетители, да се легализира съществуващия туризъм, който вместо да я руши, да допринася за нейното опазване и за развитието на региона чрез създаване на работни места. На база изготвен бизнес план арх. Иванова е категорична, че монументът не само може да се самоиздържа, а и да генерира приходи.

„Трябва да се вземат спешни мерки, защото сградата се руши ежедневно“, каза пред пълната аудитория арх. Иванова. Тя допълни още, че е нужно само да се отърсим от предразсъдъците и политизирането на наследството, и да погледнем с непреднамерени очи този архитектурен шедьовър като ресурс и като инвестиция както в бъдещето, така и в историята на България.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов защити проекта като разумен и нужен. Като модератор на панела проф. Николай Овчаров призова към градивна дискусия развълнуваните слушатели, сред които журналисти от 20 страни. Кметът на община Несебър Николай Димитров, както и посланика на България в Чехия Лъчезар Петков поздравиха архитект Иванова за инициативата. След представянето в Европейския парламент в Брюксел и в Института за опазване на паметници на културата в Берлин, каузата получи подкрепа и насърчение и в чешката столица в рамките на медийния форум.