fbpx Събират средства за експертиза на проект Бузлуджа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Събират средства за експертиза на проект Бузлуджа

Събират средства за експертиза на проект Бузлуджа

Стартира кампания за набиране на 100 000 лева за първи стъпки по консервиране на монумента Бузлуджа. Инициативата е на основателя на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова. Тя обясни, че средствата ще се използват за необходимите първоначални изследвания на сградата като конструктивно обследване и архитектурно заснемане. След като се уточнят реалните стойности за проекта, неговото задействане и финансиране би било възможно по европейски оперативни програми или като публично-частно партньорство. Всичко това стана ясно на 12-та световна среща на българските медии в Прага.

По покана на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, арх. Дора Иванова представи „Проект Бузлуджа“, който предизвика фурор и за пореден път обра обществените овации. Стоянова бе категорична: „Вниманието ни е насочено към възстановяване паметника на Бузлуджа, който е не само история, а има и бъдеще като културен обект.“

В представянето на проекта си арх. Иванова заяви, че Бузлуджа е стойностна, въздействаща и непреходна архитектура, както и един артефакт от историята на България. Според нея всяко стойностно постижение заслужава уважение, без значение в кой период е създадено то. Освен това Бузлуджа притежава потенциала да се превърне в една от най-успешните туристически дестинации в България. Най-добрият показател за потенциала на сградата и нейните качества е съществуващия силен туристически интерес. Арх. Иванова апелира Бузлуджа да бъде достъпна и безопасна за нейните посетители, да се легализира съществуващия туризъм, който вместо да я руши, да допринася за нейното опазване и за развитието на региона чрез създаване на работни места. На база изготвен бизнес план арх. Иванова е категорична, че монументът не само може да се самоиздържа, а и да генерира приходи.

„Трябва да се вземат спешни мерки, защото сградата се руши ежедневно“, каза пред пълната аудитория арх. Иванова. Тя допълни още, че е нужно само да се отърсим от предразсъдъците и политизирането на наследството, и да погледнем с непреднамерени очи този архитектурен шедьовър като ресурс и като инвестиция както в бъдещето, така и в историята на България.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов защити проекта като разумен и нужен. Като модератор на панела проф. Николай Овчаров призова към градивна дискусия развълнуваните слушатели, сред които журналисти от 20 страни. Кметът на община Несебър Николай Димитров, както и посланика на България в Чехия Лъчезар Петков поздравиха архитект Иванова за инициативата. След представянето в Европейския парламент в Брюксел и в Института за опазване на паметници на културата в Берлин, каузата получи подкрепа и насърчение и в чешката столица в рамките на медийния форум.