fbpx Задълбочаваме сътрудничеството с руските региони в сферата на туризма  | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Задълбочаваме сътрудничеството с руските региони в сферата на туризма 

Задълбочаваме сътрудничеството с руските региони в сферата на туризма 

В рамките на работното посещение на заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев в столицата на ФР Русия – Москва, се проведе работна среща между българската делегация и представители на Руската федерална агенция по туризъм. От руска страна присъстваха председателят на ведомството Александър Радков, заместник-председателят Григорий Саришвили и директорът на дирекция „Международно сътрудничество“ Валери Каровкин. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на сътрудничеството между България и Русия в областта на туризма. Бе заявен интерес, и от двете страни, за поддържане на активните отношения. За Русия, страната ни е в топ 10 на предпочитаните туристически дестинации. Само през месец януари България е посетена от 18 113 руски туристи, което е с 14,9% повече спрямо същия период през 2013 г.

В рамките на работната среща, Александър Радков отправи покана към българската страна за участие в Гастрономичен фестивал през септември 2014 г., където България ще представи възможностите да организира винените и гурме турове. У нас има 266 винарни, от които около 50 са големи индустриални предприятия, а останалите са от типа на шато за посещения на туристи с хотел и ресторант към него. България може да развива 8 маршрута по стари римски пътища и градове, които преминават  през лозя и винарни - 8 пътища на виното и на римските императори. 
Обсъдено бе и организирането и провеждането на българо-руски форум, по време на който да бъде разгледано сътрудничество в областта на Черноморския туризъм. В тази връзка от руска страна бе проявен интерес към пристанищата на България и развитието на круизните пътувания, както и строителството на пътнически кораби в български корабостроителници. Разгледана бе и възможността за създаване на директна круизна връзка Бургас-Сочи или Сочи-Бургас.

Балнео, СПА и уелнес туризма също бе обект на дискусия по време на срещата. Потенциалът на България в концентрацията на термални минерални извори представлява интерес у за руските туристи.  Страната ни притежава 650 находища с минерални води. Дневният излив на минерална вода в България е 423 млн. литра, което за сравнение е дневният дебит на Ниагарския водопад. В тази връзка бяха обсъдени възможностите за привличане на руски инвестиции в изграждането на специализирани центрове за рехабилитация и профилактика.