fbpx Заетостта в зимните хотели е около 50% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Заетостта в зимните хотели е около 50%

Към настоящия момент заетостта в хотелите на трите ни големи зимни курорта е около 50%, но бележат ръст last minute резервациите. Посещават ни все повече туристи от съседните страни. В Банско например има много румънци заради ваканцията на децата.

Разбира се, отчитат се и доста канселации с въвеждането на задължителния PCR тест, но бизнесът проявява гъвкавост в предлагането. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при участието си в предаването на bTV „Лице в лице“.

Тя акцентира, че поради ограниченията все по-труден е достъпът с въздушен транспорт, затова се разчита предимно на автомобилния.

Основно по тази причина спадът при чуждестранните туристи у нас е около 70% в сравнение с числата преди пандемията. Хотелите имат ресурс и достатъчно леглова база. Бизнесът се обезпечи с нужните средства за дезинфекция и може да се каже, че помещенията са стерилни, това сочат проверките. Правилата трябва да се спазват, но винаги има нарушения и никой няма да остане безнаказан. Важно е да сме самодисциплинирани. Трябва да спазваме мерките, предписани от здравните власти, защото само така ще излезем от пандемията, категорична бе министър Николова и разясни как се провеждат инспекциите.

Проверките доказват, че няма нито един заразен или болен в местата за настаняване. PCR тестовете също дават увереност при идването на туристите. Аз лично препоръчвам на бранша всички, които работят в сектора, да бъдат ваксинирани, за да внесем спокойствие и у нашите гости. Печатът за безопасност и хигиена  на Световния съвет за пътувания и туризъм, който получи България, искам да бъде защитен, каза още тя и прогнозира, че очакваните до лятото 2 млн. ваксини за страната ни дават надежда туристическият персонал да може да бъде ваксиниран. Това е доброволен акт, но аз го препоръчвам, посочи още вицепремиерът.

Изискването на PCR тест е решение на здравните власти и е практика в други държави, но и антигенният тест е алтернатива за туризма, особено по отношение на пътуването през сухоземните граници, стана ясно от думите й.

Тя припомни също, че в помощ на бизнеса правителството на премиера Борисов предприе пакет от социално-икономически мерки в размер на 2 милиарда лв. Над 1 милиард от тях са достигнали до предприемачите, като около 600 милиона са по икономическите направления, а предстои да бъдат изплатени още 400 милиона. България отвори своите зимни курорти, защото навременно започнахме и подготовка за сезона. Имаме единни правила, взаимствани от най-добрите европейски зимни курорти. В Банско е най големият проблем, защото там идват най-много чужденци и е най- голям спадът – към 80%, поясни министърът..

Вицепремиерът увери, че самоосигуряващите се също могат да се възползват от финансовата подкрепа. Днес обявихме обществената поръчка, по която екскурзоводи и планински водачи ще бъдат наемани като външни консултанти за рекламата на туристическите райони. Министерството на туризма е бенефициент по проекта, а програмата за кандидатстване е ОПИК, по която тези професии ще получат ресурс за общо 3 млн. лв.

Заетостта в този бранш е изключително важна. С допълнителните 290 лева помощта за отрасъла се разшири до 80 на 20. Спасили сме 30 хиляди работни места – 30 хиляди семейства имат доход, коментира вицепремиерът. Тя не изключи и фалити заради тежката ситуация, но офертите, които се предлагат в последния момент, винаги включват и бонус. Браншът компенсира гостите си с допълнителни процедури, така че гъвкавостта е много важна.