fbpx Загорка отбеляза 20 години от новата си история след приватизацията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Загорка отбеляза 20 години от новата си история след приватизацията

Малко са компаниите, които могат да съберат за празника си четирима генерални мениджъри, управлявали в последните 20 години от историята. В Зеления Склад на ЗАГОРКА в гр. Стара Загора бе отбелязана 20-годишнината на компанията като част от групата на HEINEKEN.

Специално в България пристигнаха Димитър Алексиев - управляващ директор за Централна Европа в HEINEKEN, Ян Дерк ван Карнебеек - президент ЦИЕ & Главен Търговски Директор в HEINEKEN, Рууд ван Ден Ейнден - старши директор продажби за Азия и Близкия Изток в HEINEKEN. Настоящият изпълнителен директор на „Загорка“ АД Николай Младенов сподели “Виждам следващите 20 години на ЗАГОРКА като компания - лидер в България, стъпила върху здравия фундамент на портфолио от силни марки, вдъхновяващи иновации и отдаден екип. Нещо повече, виждам компанията като основен двигател на развитието на бирената култура и като водещ пример за „зелено“ мислене и устойчив бизнес”.

От 1994 г.  досега общо инвестициите са над 260 млн. лева, от които 200 млн. за модернизацията на пивоварната. Успоредно с това, компанията е и водещ голям данъкоплатец с платен за периода данък печалба от над 28 млн. лева  и внесен акциз на стойност 150 млн. лева. За последните 20 години е платила над 60 млн. лева социални и здравни осигуровки.

По време на събитието първият генерален мениджър на ЗАГОРКА след нейната приватизация през 1994 г. - Димитър Алексиев, постави акцент върху ключовите за неговия период в ЗАГОРКА постижения. Сред тях са изграждане на нова структура, модернизиране на производствените съоръжения и разширяване на емблематичното портфолио на ЗАГОРКА като Ариана, Хайнекен и Амстел, както и първите реализирани 1 млн. хектолитра пиво в историята на компанията.

Ян Дерк Ван Карнебеек от своя страна сподели най-значимите събития за компанията по време на неговото управление. В този период Ариана се превръща в най-продаваната българска марка бира (2009 г.), ЗАГОРКА става лидер по обем и стойност (2006 – 2009) и удвоява печалбата си цели два пъти съответно през 2006 и 2008 г.

По времето на Рууд Ван Ден Ейнден, който напуска България преди 18 месеца, компанията успява да постигне най-висок пазарен дял, продажбите на Ариана надхвърлят 1 милион хектолитра (2012), въвеждат се ключови иновации като Zagorka Fusion, Zagorka Rezerva и Ариана Радлер. През този период се открива и единственият музей на бирата в България в действащо предприятие, ЗАГОРКА поставя началото на дарителската си програма под формата на публичен конкурс -  Загорка Зелен Фонд и стартира кампанията за отговорно шофиране без употреба на алкохол „Карай трезво!“.

В знак на признателност и желание за дългосрочно сътрудничество, четиримата мениджъри осиновиха истинска звезда и я нарекоха Стара Загора. Николай Младенов официално връчи сертификат за звездата на кмета на града - Живко Тодоров, като символ на бъдещото развитие и пожелание за успешно бъдещо партньорство. Той сподели пред гостите на събитието, че „звездата на HEINEKEN е символ на петте съставки на бирата – вода, хмел, малц, мая и магия; и винаги е била отличителна, както за марката Хайнекен, така и за компанията HEINEKEN. Средствата от символичния акт ще се инвестират в изследване на звездите.