fbpx Загорка отбеляза 20 години от новата си история след приватизацията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Загорка отбеляза 20 години от новата си история след приватизацията

Загорка отбеляза 20 години от новата си история след приватизацията

Малко са компаниите, които могат да съберат за празника си четирима генерални мениджъри, управлявали в последните 20 години от историята. В Зеления Склад на ЗАГОРКА в гр. Стара Загора бе отбелязана 20-годишнината на компанията като част от групата на HEINEKEN.

Специално в България пристигнаха Димитър Алексиев - управляващ директор за Централна Европа в HEINEKEN, Ян Дерк ван Карнебеек - президент ЦИЕ & Главен Търговски Директор в HEINEKEN, Рууд ван Ден Ейнден - старши директор продажби за Азия и Близкия Изток в HEINEKEN. Настоящият изпълнителен директор на „Загорка“ АД Николай Младенов сподели “Виждам следващите 20 години на ЗАГОРКА като компания - лидер в България, стъпила върху здравия фундамент на портфолио от силни марки, вдъхновяващи иновации и отдаден екип. Нещо повече, виждам компанията като основен двигател на развитието на бирената култура и като водещ пример за „зелено“ мислене и устойчив бизнес”.

От 1994 г.  досега общо инвестициите са над 260 млн. лева, от които 200 млн. за модернизацията на пивоварната. Успоредно с това, компанията е и водещ голям данъкоплатец с платен за периода данък печалба от над 28 млн. лева  и внесен акциз на стойност 150 млн. лева. За последните 20 години е платила над 60 млн. лева социални и здравни осигуровки.

По време на събитието първият генерален мениджър на ЗАГОРКА след нейната приватизация през 1994 г. - Димитър Алексиев, постави акцент върху ключовите за неговия период в ЗАГОРКА постижения. Сред тях са изграждане на нова структура, модернизиране на производствените съоръжения и разширяване на емблематичното портфолио на ЗАГОРКА като Ариана, Хайнекен и Амстел, както и първите реализирани 1 млн. хектолитра пиво в историята на компанията.

Ян Дерк Ван Карнебеек от своя страна сподели най-значимите събития за компанията по време на неговото управление. В този период Ариана се превръща в най-продаваната българска марка бира (2009 г.), ЗАГОРКА става лидер по обем и стойност (2006 – 2009) и удвоява печалбата си цели два пъти съответно през 2006 и 2008 г.

По времето на Рууд Ван Ден Ейнден, който напуска България преди 18 месеца, компанията успява да постигне най-висок пазарен дял, продажбите на Ариана надхвърлят 1 милион хектолитра (2012), въвеждат се ключови иновации като Zagorka Fusion, Zagorka Rezerva и Ариана Радлер. През този период се открива и единственият музей на бирата в България в действащо предприятие, ЗАГОРКА поставя началото на дарителската си програма под формата на публичен конкурс -  Загорка Зелен Фонд и стартира кампанията за отговорно шофиране без употреба на алкохол „Карай трезво!“.

В знак на признателност и желание за дългосрочно сътрудничество, четиримата мениджъри осиновиха истинска звезда и я нарекоха Стара Загора. Николай Младенов официално връчи сертификат за звездата на кмета на града - Живко Тодоров, като символ на бъдещото развитие и пожелание за успешно бъдещо партньорство. Той сподели пред гостите на събитието, че „звездата на HEINEKEN е символ на петте съставки на бирата – вода, хмел, малц, мая и магия; и винаги е била отличителна, както за марката Хайнекен, така и за компанията HEINEKEN. Средствата от символичния акт ще се инвестират в изследване на звездите.