fbpx Започва предпроектното проучване за газовата връзка България – Сърбия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започва предпроектното проучване за газовата връзка България – Сърбия

Предпроектното проучване за българо-сръбската газова връзка може да стартира, след като днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа договор за финансиране на проекта с ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” Лиляна Павлова. За проучването по линия на оперативната програма са отпуснати 2.5 млн. евро.
Подписаният документ включва етапите на подготовка, предпроектно проучване и проектиране на съоръжението, както и изготвяне на ОВОС. Газовото трасе е с дължина 50 км. на българска територия и 100 – на сръбска. Очаква се газопроводът да осигурява по 1.8 млрд. куб. м газ годишно. След изграждането му България ще има връзка с газовите системи на Сърбия и Унгария, а чрез тях – достъп до доставки от Северна Европа. Западната ни съседка също има осигурено финансиране за предпроектното проучване.
Целият проект на българска територия ще струва 60 млн. евро, които са осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие”. Очаква се строителството на газопровода да започне през 2013 г. или 2014 г. и да продължи около година.