fbpx Рекордна 2023 г. за Flix - 81 милиона пътници са пътували с компанията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Рекордна 2023 г. за Flix - 81 милиона пътници са пътували с компанията

Транспортната компания Flix отчита 30% ръст на общите приходи през 2023 г. и за първи път достига 2 млрд. евро годишни общи приходи. Това са резултати, които надхвърлят прогнозата за ръст от над 25%.

Миналата година 81 милиона пътници са пътували до над 5 600 дестинации с FlixBus, FlixTrain, Greyhound и Kamil Koc, което представлява ръст от 34% в сравнение с 2022 г.

Flix постигна коригирана EBITDA в размер на 104 млн. евро, което представлява увеличение с 97 млн. евро в сравнение с 2022 г. Това се равнява на коригиран марж на EBITDA от 5,2%. 

В Европа Flix постигна общ ръст на приходите от 46% до 1 186 млн. евро. Това е най-развитият сегмент на Flix, като ръста се дължи на изключително голямото увеличение на броя на пътниците до 55 милиона, което е 41% ръст в сравнение с 2022 г. През 2023 г. Flix стартира дейността си във Финландия и Гърция, което прави услугите на FlixBus достъпни за клиентите в още повече европейски държави. 

На българския пазар компанията за пътнически технологии продължи да укрепва партньорствата си с местните оператори и да увеличава броя на международните дестинации, като стартира първите пътувания до Солун, свързващи Гърция с европейската мрежа на Flix.

Sofia Knowledge Hub, или офисът на Flix в София, продължи да се разраства стабилно, достигайки почти 80 служители - с дейности, вариращи от ИТ до маркетинг, обслужване на клиенти и счетоводство. Офисът на Flix България е вторият по големина център на германската компания след този в Мюнхен.

FlixBus присъства на българския пазар от 2018 г. и предлага директни международни полети от 11 града в България до 12 държави в Европа, като Румъния, Унгария, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Турция, Чехия и Словакия.

Flix променя сектора на обществения транспорт, като предлага устойчиви алтернативи за удобно и достъпно пътуване чрез марките FlixBus и FlixTrain. Благодарение на уникалния бизнес модел и иновативната технология, Flix бързо създаде най-голямата автобусна мрежа на дълги разстояния в Европа и премина към глобална експанзия, включваща Съединените щати, Канада и Бразилия. През 2018 г. Flix пусна първите в Европа зелени влакове на дълги разстояния и започна пилотен проект за изцяло електрически автобуси на дълги разстояния. През 2021 г. пусна и първите в Европа автобуси задвижвани с биогаз.